Novost

Mislimetar ‒ mobilna aplikacija za unaprjeđenje kritičkog mišljenja i medijske pismenosti mladih

Print Friendly, PDF & Email

Mobilna aplikacija Mislimetar predstavlja edukativni, zabavni, interaktivni alat, namijenjen za korištenje u formalnom i neformalnom obrazovanju. Cilj Mislimetra je poticanje razvoja kritičkog mišljenja i medijske pismenosti mladih.

Aplikacija je podijeljena u sedam tematskih modula:

  1. Kritičko mišljenje i medijska i informacijska pismenost
  2. Mediji i društvene mreže: Organizacija i analiziranje informacija
  3. Svijet činjenica, mišljenja i dezinformacija
  4. Ravna zemlja, gušteri-vanzemaljci i lažno slijetanje na Mjesec: Što su teorije zavjere?
  5. Snaga uzroka i posljedica
  6. Tehnika „šest šešira“: Kako riješiti problem uz različite perspektive?
  7. Debate ‒ praktična primjena kritičkog mišljenja i medijske i informacijske pismenosti

Aplikacija sadrži i odjeljak Za nastavnike/ice u kojem su dostupni prijedlozi i ideje za rad s učenicima na satu, koji prate tematske sadržaje svakog od modula Mislimetra. Aplikacija također sadrži i rubriku Korisne poveznice, te „Leksikon manje poznatih pojmova“.

Korisnike kroz module, na zabavan i duhovit način, vode Denis i Belma. Moduli su interaktivni i obuhvaćaju različite segmente kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. Sastoje se od videozapisa, tekstualnih objašnjenja, slika i pitanja za korisnika. Vrijeme potrebno da se prođe svaki od sedam modula iznosi oko pet minuta.

U prvom modulu korisnici imaju priliku naučiti osnove (definicije i značaj) medijske pismenosti i kritičkog mišljenja.

Drugi modul Mislimetra uči korisnike o tome što jest, a što nije medij, kako razlikovati medijske od nemedijskih izvora informacija, odnosno kredibilne od nekredibilnih medija.

U trećem modulu korisnici se uče kako razlikovati činjenice od mišljenja i prave informacije od dezinformacija. Uz to, upoznaju se i s pet zlatnih novinarskih pitanja ili 5W:  tko? (who), što? (what), gdje? (where), kad? (when) i zašto? (why) na koja svaki tekst, objavljen s namjerom da informira, mora ponuditi odgovore.

U četvrtom modulu Mislimetra korisnici saznaju više o teorijama zavjere: što su to teorije zavjere, zašto su opasne i kako ih možemo prepoznati.

Peti modul Mislimetra korisnike uči važnosti sagledavanja uzroka i posljedica kao načinu pronalaska boljeg puta ka rješenju ili sprječavanju određenog problema, dok šesti modul objašnjava koji su uzroci i posljedice vjerovanja u teorije zavjere i upoznaje korisnike s tehnikom „šest šešira“.

U posljednjem, sedmom modulu Mislimetra, korisnici imaju priliku saznati više o praktičnoj primjeni svega što su naučili u aplikaciji.

Mislimetar su kreirali Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Udruga građana „Zašto ne“. Za tehničku implementaciju aplikacije zadužena je organizacija „Danes je novi dan“, a razvoj aplikacije financirala je Europska unija u Bosni i Hercegovini. i

Aplikacija je dostupna od rujna 2023. godine, a može se preuzeti na Google Play Storeu, Apple Storeu i Huawei AppGalleryju.