Novost

Mobilno učenje

Print Friendly, PDF & Email

Što je mobilno učenje?

Mobilno učenje ili m-učenje (engl. M-learning) je pojam koji se odnosi na proces učenja uz korištenje mobilnih uređaja, poput pametnih telefona, tableta, laptopa ili drugih uređaja s bežičnom vezom.

U vremenu rapidnog tehnološkog napretka, uporaba mobilnih uređaja dramatično je porasla, što je znatno utjecalo na sve sfere ljudskog života, a naročito na obrazovanje. Mobilno učenje omogućuje brz i fleksibilan pristup raznim vrstama obrazovnih sadržaja bilo kada i bilo gdje, a pojam „mobilno“ odnosi se i na mobilnost samih učenika koji uče „u pokretu“. To su ujedno i najvažniji elementi mobilnog učenja koji daju učenicima mogućnosti da odaberu mjesto, vrijeme i dinamiku učenja, što potiče njihovu motivaciju i angažman u usvajanju i prakticiranju znanja.

Iako se može reći da je m-učenje „nijansirana“ verzija e-učenja (engl. E-learning), postoji nekoliko osnovnih razlika koje definiraju ova dva online obrazovna pristupa:

 • Način: e-učenje se odvija putem interneta uz pomoć elektroničkih uređaja, dok se m-učenje odvija isključivo putem mobilnih uređaja.
 • Namjena: e-učenje može biti potpuna alternativa tradicionalnom poučavanju u učionici, tj. kontinuiranom obrazovanju, dok se m-učenje bazira na obuku za obnavljanje znanja ili sistematizaciju stečenog znanja, pri čemu učenici informacijama pristupaju „u hodu“.
 • Dizajn: dizajn e-učenja obično je složeniji, jer se odvija na bilo kojem elektroničkom uređaju uz mnogo različitih elemenata, dok je dizajn obuke za m-učenje jednostavniji, jer koristi brzu, jednostavnu navigaciju koja olakšava praćenje na malom ekranu.
 • Dužina modula: e-učenje se najčešće odvija za radnim stolom pomoću računala ili laptopa s vremenom poučavanja od 10 do 90 minuta, ovisno o okruženju u kojem se uči, dok se prilikom m-učenja prednost daje kraćim modulima, podijeljenima u manje cjeline – u trajanju od 3 do 5 minuta, kojima učenici mogu pristupiti i izvan mreže.
 • Pristup obuci: e-učenje se uglavnom odvija putem platforme za e-učenje ili izravno u pregledniku, dok m-učenje zahtijeva aplikaciju u najmanje dvije verzije, za iOS uređaje i drugu za Android uređaje.

Prednosti mobilnog učenja

Iako m-učenje ne može zamijeniti e-učenje u kontinuiranom obrazovnom sustavu, njegove prednosti u pristupu obrazovnim sadržajima su mnogobrojne, a to su:

Kenzhar Sharap/Pexels

 • Pristupačnost i fleksibilnost „učenja u pokretu“: učenici mogu raspolagati svojim vremenom i prilagođavati dinamiku učenja svom rasporedu i načinu učenja. M-učenje omogućuje učenicima trenutačni pristup željenom sadržaju, na mjestu i u vrijeme kada to njima odgovara, a sve što im za to treba je mobilni uređaj.
 • Dostupnost: mobilno učenje može povećati dostupnost u obrazovanju učenicima koji nemaju pristup tradicionalnoj školi zbog udaljenosti ili žive u nedovoljno razvijenim zajednicama.
 • Učenje na svim mobilnim uređajima: prilikom m-učenja, istom sadržaju može se pristupiti s različitih mobilnih uređaja, laptopa, tableta i pametnih telefona.
 • Upotrebljivost: m-učenje je upotrebljivo za praktične zadatke, vodiče, upute i vježbe, što učenicima pomaže u stjecanju novih vještina.
 • Kraći moduli – sadržaj mikroučenja: m-učenje se temelji na kratkim modulima u trajanju od 3 do 5 minuta osmišljenima da u kratkom vremenu održe pozornost učenika i pospješe zadržavanje znanja. Učenici mogu uz svoj telefon završiti kratku lekciju i odmah vidjeti učinke svoga rada, što svakako povećava njihovu motivaciju za učenje.
 • Multimedija: mobilno učenje se odvija uz pomoć različitih oblika koji podržavaju prednosti mobilnih uređaja, kao što su kamere ili zasloni osjetljivi na dodir, što pristup raznolikom obrazovnom sadržaju čini atraktivnim i zanimljivim. Mobilne aplikacije, pristup elektroničkim knjigama i digitalnom sadržaju, podcasti, kvizovi, igre i audiovizualni obrazovni sadržaji oblici su mobilnog učenja koji pogoduju spontanom, brzom, praktičnom i fleksibilnom načinu učenja.
 • Socijalna interakcija: uz m-učenje, učenici mogu davati komentare, izravno komunicirati s drugim učenicima, ali i nastavnicima i putem foruma ili chata za učenike postavljati pitanja i dijeliti iskustva. Takav vid učenja ih povezuje kao zajednicu i povećava njihov društveni angažman.
 • Isplativost: m-učenje ne zahtijeva tradicionalnu učionicu i nastavnike, niti skupe obrazovne materijale, što ga čini sve pristupačnijom opcijom za obrazovanje i profesionalni razvoj.

Nedostatci mobilnog učenja

Pored mnogobrojnih prednosti, m-učenje ima i svoje nedostatke na koje treba obratiti pozornost, a to su:

 • Distrakcija: prisustvo mobilnih telefona u učionici može djelovati kao smetnja, ukoliko učenike u nastavi prekidaju poruke, obavijesti i komunikacija s društvenih medija. Zato je važno osmisliti zanimljiv i interaktivan nastavni sat, kako bi se zadržala pozornost učenika.
 • Tehnologija: prilikom m-učenja može doći do raznih tehnoloških problema, poput ograničene memorije telefona, nedostatka/slabe internetske veze, malih ekrana, slabe baterije ili veličine pohrane. Uz eventualnu zabrinutost oko privatnosti i sigurnosti u korištenju aplikacija za m-učenje, ovi bi nedostatci mogli odbiti učenike od ovog vida učenja.
 • Dizajn za m-učenje: kreatori aplikacija za m-učenje trebali bi uzeti u obzir iskustvo učenika za m-učenje, kao i strukturu same obuke. Ukoliko kreirana aplikacija nije dizajnirana prema potrebama nastave, ona neće iskoristiti sve prednosti m-učenja.
 • Neprilagođenost nastavnog materijala: novo okruženje zahtijeva prilagođavanje tradicionalnih obrazovnih materijala digitalnom formatu i treba raditi na stvaranju kvalitetnog materijala potrebnog za m-učenje.

Kako impementirati m-učenje u učionici?

M-učenje se uz kontinuiranu nastavu može koristiti u cilju poboljšanja učenja i motiviranja učenika za interaktivnim sudjelovanjem u nastavnom procesu i izvrstan je alat za povećanje učeničke suradnje u učionici. Stoga je potrebno prilagoditi dio nastavnog sadržaja ovakvom vidu poučavanja, a ovo su neki od savjeta kako to učiniti:

 • Prilagodite nastavu osobnim potrebama učenika, uzimajući u obzir njihove sklonosti i stilove u učenju. M-učenje podržava sve vrste medija i sve mobilne uređaje, te uz razgovor s učenicima prije formiranja strategije m-učenja saznajte na koji način najviše vole usvajati znanje. Tako ćete učenje učiniti zanimljivim i dinamičnim.
 • Definirajte ciljeve m-učenja, odaberite sadržaj i prilagodite ga ovom vidu učenja.
 • Koristite ležerniji ton u učionici: na ovaj ćete način postići da nastavni sat ne bude „zadatak“ već da bude zanimljiv i manje „formalan“.
 • Odaberite platformu: ukoliko nemate tim za web-dizajn u školi, pronađite već izrađene platforme koje nude sadržaj koji vam je potreban.
 • Osmislite kratke module dizajnirane za mobilne uređaje, jer upravo mikroučenje pogoduje „učenju u hodu“. Neka vaša lekcija traje najviše 5 minuta.
 • Koristite medije: učenici vole usvajati znanje putem zanimljivih audiovizualnih sadržaja, igara, kvizova, podcasta i drugih interaktivnih alata za učenje.
 • Potaknite učeničku suradnju: prilikom m-učenja nastojte među učenicima napraviti atmosferu suradnje u kojoj će razmjenjivati svoja iskustva o naučenom gradivu.
 • Pohvalite njihove uspjehe i tako ih motivirajte za postizanje još boljih učeničkih rezultata.