Novost

„Na internetu sa Sangom“ – slikovnica koja će vas naučiti kako da koristite internet

Print Friendly, PDF & Email

Draga djeco, slikovnica Na internetu sa Sangom koju je izradila Međunarodna telekomunikacijska unija – ITU 2020. godine kreirana je s namjerom da vam pomogne da se na internetu osjećate sigurnije i zadovoljnije. Slikovnica je prevashodno namijenjena djeci uzrasta do devet godina i njihovim roditeljima. Opisujući konkretne i česte situacije/scenarije koji se tiču dječjeg boravka online „Na internetu sa Sangom“ naučit će vas koja su vaša prava na internetu i kako da sigurno koristite internet.

Slikovnica se sastoji od sljedećih šest situacija/scenarija:

“Upoznajte Hugu” (pravo na internet igrice). Ovaj će vam scenarij pomoći da shvatite kako imate pravo koristiti digitalne medije kako biste se zabavili.

“Upoznajte Amal” (kontroliranje vremena provedenog pred ekranom). Ovaj scenarij podsjeća vas na to kako nije dobro pretjerano koristiti digitalne medije, te da je vrijeme pred ekranom potrebno uravnotežiti s offline aktivnostima, kao što je igranje u kući ili napolju, samostalno ili, što je najbolje, u društvu ?

“Upoznajte Toma” (problem izloženosti neprikladnom sadržaju). Ovaj će vam scenarij dati savjet što da učinite u slučaju da na internetu doživite nešto zastrašujuće, uznemirujuće ili nepristojno.

“Upoznajte Zolu” (pravo na uporabu digitalnih medija za potrebe učenja). Ovaj će vam scenarij pomoći da shvatite kako imate pravo i mogućnost digitalne medije koristiti kao izvor ogromne količine informacija o stvarima ili pojavama o kojima želite znati više.

“Upoznajte Kaylu” (pitanje privatnosti). Ovaj scenarij govori o važnosti čuvanja osobnih podataka i fotografija na internetu u cilju zaštite privatnosti.

“Upoznajte Lucasa” (odrasli kao uzor pozitivne uporabe digitalnih medija). Ovaj scenarij prevashodno je namijenjen roditeljima/odraslima pozivajući ih da djeci daju dobar primjer kako da koriste digitalne medije.

U namjeri da vas podstakne na razmišljanje, svaka će vam situacija/scenarij postaviti pitanje uz dva ponuđena odgovora. Odaberite odgovor za koji mislite da je točan, a jeste li napravili pravi izbor, provjerite na kraju slikovnice, gdje su dati svi točni odgovori uz obrazloženja.

Bilo bi dobro da ovu slikovnicu čitate u društvu mame, tate ili druge odrasle osobe s kojom provodite dosta vremena i da otvoreno s njima porazgovarate o onome što ste vidjeli ili radili na internetu. Veoma je važno da shvatite da s roditeljima i odraslim osobama od povjerenja u bilo kojem trenutku možete razgovarati o bilo čemu što ste doživjeli online i da zbog toga nećete upasti u nevolju.