Novost

Održan je šesti sastanak Neformalne mreže aktera aktivnih u području medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini ‒ Iskazana je potreba za intenzivnijom suradnjom

Print Friendly, PDF & Email

Regulatorna agencija za komunikacije je u svojstvu koordinatora aktivnosti Neformalne mreže aktera u području medijske i informacijske pismenosti (MIP), 28. rujna 2023. godine organizirala šesti sastanak institucija i organizacija aktivnih u području MIP-a u Bosni i Hercegovini. Sastanak je održan u suradnji s UNESCO-om, Fondacijom „Mediacentar“ Sarajevo i Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Sastanku je prisustvovao veliki broj članica MIP-a, a nekoliko sati razgovora bilo je malo da se iznesu sve ideje i planovi za buduću suradnju.

Svrha sastanka prvenstveno je bila razmjena informacija o tekućim i planiranim projektima članica Mreže u području MIP-a, ali i planiranje aktivnosti u okviru inicijative za obilježavanje „Dana medijske i informacijske pismenosti“ u razdoblju od 19. do 29. 10. 2023. godine, te diskusija o načinu rada i budućnosti Neformalne mreže institucija i organizacija aktivnih u području MIP-a.

Regulatorna agencija za komunikacije podsjetila je na projekte provedene u prethodnom razdoblju.

Istaknuta je važnost web-stranice medijskapismenost.ba putem koje se objavljuju stručni tekstovi iz područja medijske i informacijske pismenosti, razne kampanje, ali i promoviraju projekti članica MIP-a. Članice Mreže pozvane su da koriste i promoviraju stranicu, te dostave materijale za koje smatraju da bi trebali biti objavljeni. Također je naglašeno da je Agencija spremna i dalje koordinirati rad Mreže.

Najavljena je i kampanja „Dani medijske i informacijske pismenosti“, koja će se ove godine održati u razdoblju od 19. do 29. 10., te su članice MIP mreže pozvane da se aktivno uključe u obilježavanje „Dana medijske i informacijske pismenosti“ putem organizacije vlastitog događaja u navedenom razdoblju, produkcije i emitiranja medijskih sadržaja na teme iz područja medijske i informacijske pismenosti, te sudjelovanjem na „Sajmu medijske i informacijske pismenosti“ koji će biti održan u Sarajevu. Poslan je i poziv medijima da se aktivnije uključe u kampanju, kako pripremom vlastitih sadržaja, tako i emitiranjem dostupnih materijala Agencije i članica Mreže MIP. Predloženo je i da se za komunikaciju u vezi Dana MIP-a koristi hashtag  #DaniMIP2023, a predstavljen je i novi vizualni identitet za kampanju.

Kroz raspravu o načinu rada i o budućnosti Neformalne mreže institucija i organizacija aktivnih u području MIP-a, Agencija je podsjetila na početke i činjenicu da Mreža, iako je nastala u izazovnim vremenima, trenutačno broji oko 70 članica. Predstavljene su Smjernice za strateški pristup razvoju Neformalne mreže za medijsku i informacijsku pismenost, te je iskazana potreba za afirmacijom Mreže. Zbog velikog interesa za budući rad Mreže, dogovoreno je da se u narednom razdoblju održe tematski sastanci na kojima bi jedina tema bila rad Mreže.

UNESCO, kao strateški partner u području medijske i informacijske pismenosti, vladinog i nevladinog sektora, iskazao je opredjeljenje da pomogne u sustavnom rješavanju svih pitanja vezanih za medijsku i informacijsku pismenost u BiH. Mišljenja su da je potrebno napraviti smjernice za implementaciju raznih segmenata medijske i informacijske pismenosti na raznim razinama vlasti. UNESCO je još jednom podsjetio na važnost da se cijeli proces medijske i informacijske pismenosti radi institucionalno, jer se samo na taj način može održati kontinuitet. UNESCO je najavio nastavak projekata iz područja MIP-a u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

S Fakulteta političkih nauka UNSA, govoreći o planovima ove institucije na području medijske pismenosti, podijelilli su saznanja da će UNSA preuzeti financiranje održavanja online tečaja koji će biti uvršten i u ponudu Univerziteta i biti dostupan svim studentima. Kada su u pitanju politike, podsjetili su da je Fakultet političkih nauka bio inicijator i kreator nekoliko studija od 2018., te da je prošle godine usvojena Strategija razvoja medijske i informacijske pismenosti 2023. do 2025. godine u području obrazovanja u Kantonu Sarajevo i nakon toga akcijski plan za realizaciju strategije. UNSA stoji na raspolaganju za suradnju u ovom području, te će vrlo rado sudjelovati i u „Danima medijske i informacijske pismenosti“ ove godine.

Fondacija „Mediacentar“ Sarajevo je, govoreći o projektima koje Fondacija provodi, kazala da je jedna od tema u koju ulažu resurse koncept medijskog aktivizma i mobiliziranje javnosti. U tom smjeru su usmjereni najveći projekti koje radi „Mediacentar“, a također se provode i istraživanja o samoregulaciji medija i pripremaju se izvješća o budućnosti medija Zapadnog Balkana. Fondacija je kroz više programa i ove godine uključena u kampanju „Dani medijske i informacijske pismenosti“.

Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru predstavio je niz svojih istraživačkih projekata koje rade sa studentima, na temu medijske i informacijske pismenosti, te najavili obilježavanje „Dana medijske i informacijske pismenosti“ u organizaciji Fakulteta, u okviru kojih su planirane i dvodnevne radionice sa srednjoškolcima.

Federalno ministarstvo obrazovanja najavilo je da će početkom studenoga organizirati ministarsku konferenciju o medijskoj pismenosti, te da će na koordinaciji ministara obrazovanja u Federaciji Bosne i Hecegovine pokrenuti pitanje medijske pismenosti.

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske podsjetilo je na usvojenu Politiku medijske i informacijske pismenosti u Republici Srpskoj od 2023. do 2027. godine i činjenicu da je Ministarstvo saobraćaja i veza prepoznato, od strane Vlade Republike Srpske, u toj oblasti kao koordinator i nositelj aktivnosti.

Na sastanku je predstavljeno niz projekata članica Mreže koji su provedeni u prethodnom razdoblju. Kao svijetli primjer promoviranja medijske i informacijske pismenosti u medijima, naveden je projekt Radiosarajeva o medijskoj pismenosti starije generacije kroz videouratke u kojima su sudjelovale poznate ličnosti starije životne dobi, a koji su privukli veliku pozornost svoje ciljne publike. Istaknut je i projekt Al Jazeere u kojem je kroz diskusiju stručnjaka obrađen niz tema iz područja medijske pismenosti. Istaknut je i serijal Federalne televizije koji je usmjeren na mlađu publiku, aplikacija Mislimetar koju je uradilo više udruga, a nositelj je udruga Zašto Ne, emisije BH radija 1 itd. Istaknute su aktivnosti i na nižim razinama, poput sekcija MIP-ovci u KS-u i projekti u okviru nastave stranih jezika.