Novost

Održan stručno – edukativni skup na temu sigurnosti djece na internetu u Banjaluci

Print Friendly, PDF & Email

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija), bila je organizator stručno-edukativnog skupa na temu sigurnosti djece na internetu u Banjaluci, a u okviru realizacije projekta „Zaštita djece na internetu u sustavima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“.

Na stručno-edukativnom skupu sudjelovali su predstavnici obrazovnih i pedagoških ustanova, te predstavnici institucija i organizacija aktivnih u području zaštite djece na internetu.

U okviru stručnog skupa, doc.dr. Anđela Vukelić Kuprešanin i prof.dr. Zoran Đurić, predstavili su nacrt studije i rezultate „Analize stanja ispunjavanja obveza davatelja pristupa internetu u pogledu zaštite maloljetnika“.

Na skupu je razmatrana tema „Djetinjstvo na internetu – negativne posljedice i kako ih spriječiti“, od strane prof.dr. Ivane Zečević i diplomiranog psihologa, Saše Risojevića, te prikupljene relevantne informacije o stanju sigurnosti djece na internetu i definirani zaključci koji će biti objedinjeni nakon završetka svih stručno-edukativnih skupova.

Cilj održavanja skupova je prikupiti što više korisnih informacija o ovoj temi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova i definirati zaključke, te uz suradnju sa svim relevantnim sudionicima pokušati unaprijediti i poboljšati zaštitu djece na internetu, kao i razmotriti mogućnosti za unaprjeđenje regulatornog okvira.

Projekt „Zaštita djece na internetu u sustavima korisnika dozvola RAK“ Agencija realizira tijekom 2022. godine u 11 faza, od analize stanja preko izrade edukativnih materijala, ažuriranja web stranice i mobilne aplikacije, digitalne komunikacije, do faze organizacije stručno-edukativnih skupova na temu sigurnosti djece na internetu. Projekt je fokusiran na analizu stanja iz područja zaštite djece na internetu, definiranja mogućih unaprjeđenja i promocije ove osjetljive teme.

Agencija će, realizacijom ovog projekta, ali i dalje, u okviru svoje nadležnosti, intenzivno raditi na unaprjeđenju medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, i pokrenuti sve raspoložive mehanizme kako bi se stanje u području zaštite djece na internetu unaprijedilo.