Novost

Održan stručno – edukativni skup na temu sigurnosti djece na internetu u Bihaću

Print Friendly, PDF & Email

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija), bila je danas organizator drugog po redu stručno-edukativnog skupa na temu sigurnosti djece na internetu u Bihaću, a u okviru realizacije projekta „Zaštita djece na internetu u sustavima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“.

Na stručno-edukativnom skupu sudjelovali su predstavnici zakonodavnih tijela, pružatelji usluga interneta (Internet servis provajderi – ISP), predstavnici institucija i organizacija aktivnih u području zaštite djece na internetu.

U okviru stručnog skupa razmatrane su dvije teme: „Djetinjstvo na internetu – negativne posljedice i kako ih spriječiti“, te nacrt studije i predstavljanje Analize stanja ispunjavanja obveza pružatelja pristupa internetu u pogledu zaštite maloljetnika, prikupljene relevantne informacije o stanju sigurnosti djece na internetu, te definirani zaključci koji će biti objedinjeni nakon završetka svih pet stručno-edukativnih skupova.

Cilj održavanja skupova je prikupiti što više korisnih informacija o ovoj temi iz različitih bosanskohercegovačkih gradova i definirati zaključke, te uz suradnju sa svim relevantnim sudionicima pokušati unaprijediti i poboljšati zaštitu djece na internetu.

Projekt „Zaštita djece na internetu u sustavima korisnika dozvola RAK“ Agencija realizira tijekom 2022. godine u 11 faza, od analize stanja preko izrade edukativnih materijala. ažuriranja web stranice i mobilne aplikacije, digitalne komunikacije, do faze organizacije stručno-edukativnih skupova na temu sigurnosti djece na internetu. Projekt je usmjeren na analizu stanja iz područja zaštite djece na internetu, definiranja mogućih unaprjeđenja i promocije ove osjetljive teme. Djeca su sve češće žrtve nasilja na internetu, ismijavanja, prijevara, vrbovanja, krađe identiteta, i drugih negativnih pojava, te je cilj ovog projekta probuditi svijest djece, roditelja i svih korisnika interneta o opasnostima koje vrebaju u online svijetu, kroz analizu, istraživanja i statističke podatke ukazivati na potrebu stalne i preventivne edukacije, kao glavnog koraka u zaštiti djece na internetu i digitalnim platformama.

Agencija će, realizacijom ovog projekta, ali i dalje, u okviru svoje nadležnosti, intenzivno raditi na unaprjeđenju medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, i pokrenuti sve raspoložive mehanizme kako bi se stanje u području zaštite djece na internetu unaprijedilo.