Novost

Pozitivne strane interneta

Print Friendly, PDF & Email

Svakodnevno slušamo o lošim stranama interneta, a postoji mnoštvo onih koje nam olakšavaju i uljepšavaju život.

Nove tehnologije, prevashodno internet, umnogome su izmijenile život čovječanstva i postale nezaobilazan segment svakodnevice. Internet nam pruža mogućnost da većinu stvari koje radimo u stvarnom životu obavljamo i na mreži, da upoznajemo nove ljude, učimo i informiramo se, opustimo i razonodimo, budemo u kontaktu s dragim osobama bilo gdje da se one nalaze i još mnogo toga. “Svakidašnji internet“ je doista nesvakidašnje mjesto, ukoliko naučimo koristiti njegove nesagledive prednosti, ali i sagledati opasnosti koje nesumnjivo nosi.

Internet je gotovo bezgranična baza znanja, nezapamćena u ljudskoj povijesti, koja omogućuje brz, jednostavan i jeftin pristup ogromnoj količini različitih informacija. Mnoštvo pouzdanih web-stranica nudi nam provjerene i kvalitetne informacije koje se tiču svih oblasti čovjekovog djelovanja. Ipak, kako bismo na pravi način došli do točnih informacija, potrebno je da razvijamo  vještine medijske pismenosti koje će nam pomoći prepoznati nepouzdane izvore informacija, kao i netočne ili neprovjerene informacije.

Mogućnost povezivanja predstavlja jednu od najljepših prednosti interneta. Putem interneta možemo upoznati druge ljude, razmjenjivati mišljenja, zajedno učiti i zabavljati se. Sve to uz minimalne troškove i s bilo kojeg mjesta na svijetu, vodeći računa o odgovornom i sigurnom komuniciranju, posebice kada su u pitanju djeca. Digitalna tehnologija djeci može pomoći da stvaraju i održavaju prijateljstva, a ranija istraživanja pokazuju da su ta prijateljstva često raznolikija i rodno inkluzivnija.

Internet je i veoma rasprostranjeno sredstvo za učenje koje nudi mnogo besplatnih materijala i tečajeva iz svih oblasti, kao i mogućnost pohađanja online škola i fakulteta. Pri tomu, svatko može sebi prilagoditi brzinu i način usvajanja znanja, kao i vrijeme koje je za to potrebno. Istraživanja pokazuju da instruktivni i edukativni online sadržaji mogu poboljšati školski uspjeh djece, obogatiti njihovo znanje i vještine pismenosti i pomoći u razvijanju pozitivnog odnosa s nastavnicima i vršnjacima.

Izvor: Free-Photos/Pixabay

Internet nam olakšava svakodnevni život. Putem interneta kupujemo, razmjenjujemo poštu, plaćamo račune, obavljamo mnoge poslove. To se osobito u današnje vrijeme odnosi na radne organizacije, kojima je internet omogućio pristup ogromnom broju resursa i pojednostavio radne procese. Mogućnost suradnje putem vebinara, tj. raznih web-platformi koje podržavaju videokonferencije, povezala je cijeli svijet i omogućila razmjenu informacija i znanja iz svih oblasti.

Društvene mreže pomažu marginaliziranim skupinama, koje su često stigmatizirane i izložene raznim vrstama diskriminacije, da promoviraju svoje znanje,  stavove i platforme, da se uzajamno upoznaju i druže.

Internet nam pruža mogućnost da izrazimo i razvijamo svoje talente, pišemo blogove o temama koje nas zanimaju i iskažemo svoj građanski aktivizam.

Internet je također iznimno važan za djecu i mlade, koji, po pravilu, većinu slobodnog vremena provode na mreži. Mogućnosti učenja, druženja, igre i zabave koje nudi internet su neograničene i ukoliko se koristi sigurno, internet pruža velike mogućnosti za intelektualni i kreativni razvoj djece i mladih. Primjerice, mnoga djeca, a osobito dječaci, redovito se druže kroz igrice. Neke videoigrice koje se igraju s obitelji i prijateljima kreirane su po uzoru na tradicionalne igre i pružaju priliku za identitetski, saznajni i socijalni razvoj djece i mladih. Uz to, neke videoigrice su u pozitivnoj korelaciji s povećanim osjećanjem dobrostanja, prosocijalnim ponašanjem i manjim problemima s ponašanjem. Kad je riječ o društvenim medijima, istraživanja pokazuju da oni mogu biti potvrđujući, kada se misli i iskustva dijele s vršnjacima, ili podržavajući, kada tinejdžeri traže pomoć da se ‘oporave’ od društvenog odbacivanja ili izolacije. Pored toga, online komunikacija može ohrabriti izolirane ili društveno anksiozne adolescente da se upuste u samootkrivanje prema vršnjacima i uspostavu novih kontakata, što može pojačati osjećaj društvene povezanosti i smanjiti simptome depresije. S druge strane, imajući u vidu i prisustvo rizičnih i štetnih sadržaja na internetu, važno je jačati alate i vještine medijske pismenosti i na taj način upoznavati djecu, roditelje i prosvjetne djelatnike s tim kako da djeca budu sigurna na internetu, to jest kako, gdje i na koji način da potraže pomoć, ukoliko je to potrebno.

Putem interneta možemo zaraditi novac, naći posao, kupiti stan, čitati knjige, otputovati na putovanje iz snova, ili pronaći srodnu dušu. Digitalni prostor nudi bezbroj izvanrednih mogućnosti. Međutim, da bismo mogli sigurno uživati u svim prednostima interneta, i izbjeći sve rizike i opasnosti koje internet sobom nosi, neophodno je da razvijamo vještine medijske pismenosti. Na tom polju, također, internet nam može biti od velike pomoći.

(Izvori: Michelle Ponti, Digital media: promoting healthy screen use in schoo-aged children and adolescents, dostupno na https://www.cps.ca/en/documents/position/digital-media)