Novost

Preporuke roditeljima – Smjernice o korištenju medija, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i vremenu koje djeca provode pred ekranom

Print Friendly, PDF & Email

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine i Mediacentar Sarajevo objavili su Smjernice o korištenju medija, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i vremenu koje djeca provode pred ekranom, koje su namijenjene prevashodno roditeljima/skrbnicima i drugima koji brinu o djeci,  kao potpora njihovim nastojanjima da osiguraju razvoj zdravih medijskih navika djece.

Preporuke roditeljima donose informacije i savjete za korištenje medija i IKT u obitelji, kreiranje zdravih medijskih navika djece, identificiranje problema u vezi s prekomjernim korištenjem ekrana, tehnička sredstva zaštite, kao i ideje za zajedničke obiteljske aktivnosti.

U cilju učinkovitog posredovanja između djece i medija roditelji bi trebali:

Vlastitim primjerom učiti djecu o dobrim navikama korištenja ekrana

Roditelji su najznačajniji izvori i prenositelji informacija o medijima i moraju voditi računa o načinu na koji koriste IKT, svom ponašanju na mreži, a posebice koje podatke, fotografije i videozapise dijele s drugima na mreži.

Provoditi vrijeme s djecom uz medije

Roditelji trebaju pokazati interesiranje za sadržaje koje djeca gledaju/slušaju i razgovarati s njima o tome i ukazati im na pozitivne i negativne strane tehnologije i medijskih sadržaja kojima pristupaju.

Donijeti pravila za korištenje medija i IKT u svom domu i voditi razgovore s djecom o korištenju ekranaRoditeljima se preporučuje da zajedno s djecom razgovaraju o korištenju ekrana i donesu pravila (prostor, vrijeme, sadržaji koje djeca gledaju i dijele), koja će doprinijeti da se vrijeme pred ekranom izbalansira s ostalim aktivnostima djeteta.

Smjernice donose i pregled preporuka glede vremena koje djeca svakodnevno provode ispred ekrana kreiranih u šest zemalja svijeta, kako bi imali uvid u različit pristup i preporuke na ovu temu i donijeli ispravnu odluku o pravilima za korištenje ekrana za svoju obitelj.

Koristiti tehnička rješenja u funkciji kreiranja dobrih online navika djece

Roditeljska dužnost je brinuti o sigurnosti svoje djece na mreži i ukoliko smatraju da je ta sigurnost narušena, uključiti tehnička sredstva roditeljske kontrole. Smjernice predlažu tri aplikacije za roditeljsku kontrolu, koje su kreirane s namjerom da roditeljima pomognu u njihovom posredovanju između djece i medija.

Učiti više o uslugama, sadržaju, tehnologiji i dobnim ograničenjima 

Roditelji bi se trebali upoznati s mogućnostima koje pružaju digitalni uređaji kako bi prilagodili usluge potrebama njihove djece, isprobati navedene opcije i koristiti ih zajedno s djecom. Preporučuje se i korištenje zaporke za usluge i sadržaje kojima djeca ne bi trebala samostalno pristupati.

Brinuti o zaštiti internet ugleda djeteta, tj. digitalne reputacije djeteta

Roditelji bi trebali voditi računa da njihova djeca ne objavljuju na internetu svoje podatke, fotografije ili videozapise koji bi mogli narušiti njihovu sigurnost i reputaciju na mreži.

Obraćati pozornost na eventualne probleme povezane s korištenjem ekrana

Roditelji su često zabrinuti oko toga da li njihova djeca provode previše vremena pred različitim ekranima. Smjernice donose nekoliko pitanja uz koja roditelji mogu provjeriti je li njihova zabrinutost opravdana i upućivati kome se obratiti ukoliko roditelj procijeni da je prijeko potrebno potražiti savjet ili stručnu pomoć.

Ideje i prijedlozi za igru i provođenje vremena s djecom

Korištenje ekrana često umanjuje prilike za ostvarivanje kvalitetnijeg odnosa unutar obitelji, te kreiranja i realizacije kvalitetnijeg zajedničkog vremena. Smjernice donose primjere igara za podsticanje razvoja djeteta i nekoliko prijedloga zajedničkih aktivnosti roditelja i djece kroz koje se djeca odgajaju i obrazuju.

Smjernice su rezultat suradnje stručnih službi RAK-a, Fondacije “Mediacentar“ i multidisciplinarnog tima stručnjaka iz BiH, koji čine autori: Lejla Kafedžić, Nada Grahovac, Ivana Zečević, Dragana Trninić, Ivana Sivrić, Slaven Krajina, Jovana Romčević Šukalo, Saša Risojević, Aida Džaferović, Lea Čengić i Sanja Dokić Mrša. Publikacija je nastala u sklopu projekata “Mediji za građane – građani za medije” i “Izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za obitelji, nastavnike, novinare i širu javnost”.