Novost

Primjena europskih i međunarodnih standarda medijske i informacijske pismenosti u različitim domaćim institucijama

Print Friendly, PDF & Email

Polazeći od toga da vještine i znanja medijske i informacijske pismenosti predstavljaju preduvjete za potpuno i participativno uživanje ljudskih prava u suvremenom digitaliziranom svijetu, studija sugerira značajnim sudionicima u Bosni i Hercegovini da, sukladno standardima Vijeća Europe, osiguraju stabilan i čvrst okvir politike MIP-a i njenu učinkovitu primjenu. Kao što je navedeno u podnaslovu studije „Studija dobrih praksi u odabranim državama članicama Vijeća Europe i njihovoj važnosti u kontekstu Bosne i Hercegovine“, ova studija opisuje više različitih modaliteta uspostavljanja funkcionalne infrastrukture za MIP u BiH.

Studija zaključuje kako bi glavni infrastrukturni resurs politike MIP-a u BiH trebao biti formalno uspostavljena mreža za MIP u kojoj sudjeluje više sudionika, koja posjeduje zakonske ovlasti, održivo se financira i kojom koordinira RAK u cilju osiguravanja horizontalne suradnje i sustavnoga omogućavanja intervencija u pogledu MIP-a u cijeloj BiH.

Studija je na inicijativu Regulatorne agencije za komunikacije provedena u okviru projekta Vijeća Europe „Medijska i informacijska pismenost: za ljudska prava i demokraciju“ koji se realizira u sklopu Akcijskoga plana Vijeća Europe za Bosnu i Hercegovinu za razdoblje 2018. –2021. Autorice studije su dr. Kristina Rozgonji i Bojana Kostić.

Studija je objavljena u studenom 2021., a možete joj pristupiti ovdje.