Novost

Prvi sastanak institucija i organizacija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti

Iсастанак институција и организација активних у области МИП
Print Friendly, PDF & Email

Jedan od prvih koraka Odsjeka za sadržaj i medijsku pismenost, koji je Regulatorna agencija za komunikacije formirala u listopadu 2019. godine, bio je organiziranje sastanka institucija i organizacija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti koji je održan u prostorijama Agencije 17. prosinca 2019. godine uz nazočnost 32 sudionika i osam zaposlenika Agencije. Prevashodni cilj sastanka bila je uspostava jedinstvene platforme na razini države za razvoj medijske i informacijske pismenosti u svrhu jačanja kapaciteta korisnika za odgovorno korištenje medija i telekomunikacijskih usluga.

 Dnevni red sastanka obuhvaćao je razmjenu iskustava i informacija o planiranim aktivnostima svih pozvanih aktera za 2020. godinu, diskusiju o inicijativi Agencije za obilježavanje Europskog tjedna medijske pismenosti u drugoj polovici ožujka 2020. godine, te prijedlog Agencije o kreiranju platforme za razvoj medijske i informacijske pismenosti kao modalitetu buduće suradnje.

Na sastanku su prezentirane dosadašnje aktivnosti Agencije u oblasti medijske i informacijske pismenosti, uz poseban naglasak na novu revidiranu Direktivu Evropske unije o audiovizualnim medijskim uslugama, čije je transponiranje bilo planirano za 2020. godinu, koja u članku 33. zahtijeva od država članica promicanje i poduzimanje mjera i alata za razvoj vještina medijske pismenosti. Također, prezentirane su planirane aktivnosti Agencije za 2020. godinu na polju zaštite maloljetnika, borbe protiv dezinformacija, osiguravanja pristupačnosti medijskim sadržajima osobama s invaliditetom. Predstavljene su aktivnosti na uvođenju naprednog monitoring sustava za sav emitirani program u BiH, te projekt u oblasti zaštite djece na internetu u sustavima korisnika dozvola.

Svi sudionici sastanka predstavili su svoj dosadašnji angažman na polju razvoja medijske i informacijske pismenosti i prezentirali planirane aktivnosti za 2020. godinu, izrazivši zadovoljstvo usljed predviđene buduće suradnje. Svi nazočni jednoglasno su podržali prijedlog Agencije o uspostavi platforme za razvitak medijske i informacijske pismenosti, prihvatajući Agenciju kao koordinatora ovih aktivnosti, a podržana je i inicijativa Agencije za obilježavanje Europskog tjedna medijske pismenosti u BiH.