Novost

Što videospot „Ellina poruka/Bez pristanka“ poručuje roditeljima na temu sharentinga?

Print Friendly, PDF & Email

Jeste li znali da prosječan/na petogodišnjak/inja već ima 1500 svojih fotografija online? Kao što pretpostavljate, te fotografije su bez dječjeg znanja, volje ili želje, postavili upravo oni kojima djeca najviše vjeruju: roditelji! S druge strane, stručnjaci prognoziraju da će dvije trećine svih slučajeva krađe identiteta do 2030. godine biti zasnovano na podijeljenim fotografijama. Što roditelji mogu učiniti kako bi sačuvali virtualnu privatnost svoje djece?

Deutsche Telekom je početkom srpnja 2023. godine pokrenuo kampanju „Dijeli oprezno“ (ShareWithCare), koja skreće pozornost na rizike kojima roditelji izlažu svoju djecu sharentingom, odnosno objavljivanjem njihovih fotografija, videa i drugih informacija na društvenim mrežama. Kampanja je započela emitiranjem zanimljivog videospota „Elina poruka/Bez pristanka“ (A Message from Ella/Without consent). Spot prikazuje devetogodišnju djevojčicu Ellu, koja je uz pomoć umjetne inteligencije pretvorena u odraslu Ellu i koja se obraća svojim roditeljima, skrećući im pažnju na brojne moguće zlouporabe njezinih fotografija koje donosi sve brži razvoj umjetne inteligencije. Ella zapravo govori u ime sve djece i upozorava sve roditelje da dijeljenjem dječjih fotografija na internetu, uslijed razvoja umjetne inteligencije, izlažu djecu riziku od različitih vidova zlouporaba privatnosti i sigurnosti, kao što su hakiranje, krađa identiteta i pedofilija.  

U nastavku prenosimo Ellinu poruku:

Mama, tata, zdravo! To sam ja, Ella, ili točnije, malo starija, digitalna verzija mene. Prosto je nevjerojatno što sve može današnja tehnologija, zar ne? Sve što vam treba je nekoliko fotografija, poput onih koje dijelite na društvenim mrežama, odakle ih bilo tko može uzeti i koristiti. Znam da za vas te fotografije predstavljaju samo uspomene, ali za druge su to podatci, a za mene možda početak užasne budućnosti u kojoj mi se lako može ukrasti identitet, ili mogu završiti u zatvoru zbog stvari koje nikada ne bih učinila. Zamislite, mama, tata, da mi neko uništi kreditnu sposobnost, ili kopira glas kako bi vas prevario (Mama, u nevolji sam. Trebaš mi hitno poslati novac, molim te.) Ne želim postati meme kojem će se smijati svi u školi (Idi, ubij se!) I u svakom slučaju ne želim ovo… (na ekranu se vidi zamagljeno golišavo tijelo djevojčice kako trči po plaži). Sve što dijelite na internetu predstavlja digitalni otisak koji će me pratiti cijelog života. Govorim vam ovo jer znam koliko me volite i znam da nikada ne biste učinili nešto što bi mi moglo nauditi, zato molim vas, mama i tata, zaštitite moju virtualnu privatnost!

Kampanja polazi od toga kako svi volimo dijeliti fotografije – koje svjedoče o praznicima, proslavama ili drugim, više ili manje, važnim životnim trenutcima i kako nam ta praksa pomaže da ostanemo povezani. Međutim, jednom kad se naši osobni podatci nađu na internetu, oni ostaju trajno dostupni svuda na svijetu, što može izazvati nesagledive posljedice. Putem „Elline poruke“, kampanja upozorava na to da svi možemo doprinijeti sprječavanju potencijalnih zlouporaba, tako što ćemo unaprijediti razinu svoje medijske pismenosti i preispitati vlastiti pristup zaštiti i sigurnosti podataka.

Videospot problematizira i rasprostranjenu praksu roditelja da objavljuju fotografije/videa svoje djece na internetu, bez znanja i želje djeteta da se dana fotografija/video nađu na mreži. Preporuka stručnjaka je da roditelji djece starije od šest godina zatraže suglasnost djeteta prije nego što naprave i objave određenu fotografiju ili videozapis o njemu. Kad je riječ o mlađoj djeci, preporuka je da roditelji sami procijene što je u konkretnom slučaju najbolji interes djeteta i da pronađu balans između koristi koje im sharenting omogućuje i potrebe da zaštite privatnost svog djeteta. Isto tako, ne preporučuje se objavljivanje fotografija tuđe djece bez prethodne suglasnosti njihovih roditelja. Više o potencijalnim implikacijama sharentinga na dječju privatnost saznajte u tekstu Sharenting – izazov suvremenog roditeljstva.