Novost

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Print Friendly, PDF & Email

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svakog 23. travnja od 1995. godine kada je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, održanoj u Parizu, na taj način odana počast knjigama i autorima iz cijeloga svijeta. Istog nadnevka, od 2001. godine UNESCO proglašava i Svjetski glavni grad knjige, koji tu titulu nosi sljedećih dvanaest mjeseci.

Važnost čitanja

Od najranijega djetinjstva čitanjem spoznajemo svijet koji nas okružuje i učimo o drugim i drugačijim ljudima, zemljama, događajima i kulturama. On nas vodi izvan našega svijeta i omogućava nam da kroz maštu „putujemo“ kroz mjesta i vrijeme te nam nudi nove prilike koje nas inspiriraju da ostvarimo sebe i svoje ciljeve. Poistovjećujući se s likovima iz knjige, nesvjesno „usvajamo“ njihove osjećaje, stavove i ponašanje, što nam omogućuje bolje razumijevanje drugih i razvijanje osjećaja empatije. Čitanje poboljšava kognitivne i komunikacijske vještine, fokus i koncentraciju, proširuje rječnik, pomaže u učenju i razvija vještine kritičkoga razmišljanja. Na taj način čitanjem propitujemo ne samo sadržaj, već i poruku koju knjiga donosi. Zbog toga je posebno važno djeci pomoći da zavole knjigu i čitanje.

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Dan kada se slavi knjiga kao nezamjenjivi dio ljudske kulture i autori, koji su svojim djelima doprinijeli njenom unaprjeđenju, simboličan je za svjetsku književnost, jer su 23. travnja iste godine, 1616., umrli Miguel Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Španjolska je još 1926. godine, obilježavajući godišnjicu smrti svoga najpoznatijeg pisca (Cervantesa) ovaj nadnevak proglasila Danom knjige, koji se slučajno poklopio s Đurđevdanom, praznikom zaljubljenih. Tada se tradicionalno poklanjala ruža za svaku prodanu knjigu, a danas se u španjolskoj pokrajini Kataloniji 23. travnja zajedno slave književnost i ljubav.

Mohamed Hassan/ Pixabay

UNESCO  je na generalnoj konferenciji, održanoj u Parizu 1995. godine, proglasio 23. travanj  Svjetskim danom knjige i autorskih prava, kojim se želi ne samo odati počast knjigama i autorima iz cijeloga svijeta, već i potaknuti sve ljude, a najprije mlade da zavole čitanje i uvide važnost onih koji su dali nemjerljiv doprinos kulturnom napretku čovječanstva. Svake godine sve više ljudi sa svih kontinenata obilježava ovaj dan koji promovira bogatstvo autorskih djela i potrebu da ona budu zaštićena, kroz promociju izdavaštva i zaštitu autorskih prava.

UNESCO posebno ističe važnost čitanja u vremenu socijalne distance i izolacije i poziva čitatelje, učenike, nastavnike, knjižnu industriju i bibliotekarsku djelatnost da u mjesecu travnju, ali i tijekom cijele godine unatoč udaljenosti “putujući kroz maštu” stvaraju osjećaj zajedništva, dijeleći i šireći ljubav prema čitanju i književnosti.

U Bosni i Hercegovini se Svjetski dan (i noć) knjige i autorskih prava obilježava od 2016. godine, a manifestaciji se kroz održavanje prigodnih programa i radionica pridružuju institucije kulture, obrazovanja, nevladinog sektora i izdavaštva.

Svjetski glavni grad knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava je 2000. godine nadahnuo još jednu inicijativu, koja je potekla od Međunarodne asocijacije izdavača (IPA), uz podršku španjolske vlade i potporu mnogih zemalja, da se Madrid nominira kao najbolji gradski program usmjeren na promociju knjiga u razdoblju između održavanja dvaju Svjetskih dana knjige i autorskih prava.

Oaceey/Pixabay

Od 2001. godine UNESCO dodjeljuje ovu titulu kao priznanje gradovima za kvalitetnu promociju knjiga i čitanja, a gradovi koji budu proglašeni UNESCO-im Svjetskim gradom knjige će svojim aktivnostima promovirati vrijednosti kulture čitanja svim skupinama stanovništva u razdoblju od 23. travnja jedne godine do 22. travnja sljedeće godine.

Nagradu dodjeljuje UNESCO uz konzultacije sa savjetodavnim odborom, kojeg čine predstavnici Međunarodnog autorskog foruma (IAF), IPA-e i Međunarodne federacije bibliotekarskih društava i institucija (IFLA), a nominacija predstavlja važno simbolično priznanje za osvajanje titule Svjetskoga glavnog grada knjige, koje će grad promovirati i kao središte kulture i komunikacije.

Ovu vrijednu titulu u 2024. godini ponijet će grad  Strasbourg (Francuska).