Novost

Videoprezentacija prof. dr. Ivane Zečević “Digitalne tehnologije – izazovi roditeljstva”

Print Friendly, PDF & Email

Donosimo vam prezentaciju koju je za Medijsku i informacijsku pismenost u Bosni i Hercegovini pripremila razvojni psiholog prof. dr. Ivana Zečević, koja će vam pomoći da saznate kako biti roditelj u digitalnom okruženju 21. stoljeća, kako koristiti digitalne tehnologije i usmjeravati dijete da ih koristi, a da se ne našteti njegovom zdravlju i razvoju.

U vremenu u kojem djeca sve više vremena provode pred ekranima koristeći digitalne tehnologije, roditelji su stavljeni pred mnogobrojne izazove i često su u nedoumici, na koji način usmjeriti i odgojiti dijete kako bi njegovo korištenje digitalnih tehnologija bilo korisno i sigurno. Kako biti roditelj u 21. stoljeću, kako koristiti digitalne tehnologije, utječu li negativno na djecu, koji su pozitivni učinci medija, te koja je uloga regulatora u tome, samo su neka od pitanja s kojima se roditelji suočavaju.

Prezentacija donosi pojašnjenje pojma digitalnih tehnologija, te preporuke i savjete roditeljima o korištenju medija za različite uzraste djece, pri čemu prof. Zečević prikazuje i kritički se osvrće na preporuke Američke asocijacije pedijatara za korištenje. Prezentacija daje prikaz korištenja digitalnih tehnologija kroz uzraste i sukladno njima donosi preporuke o vremenu provedenom pred ekranom uz nazočnost roditelja, kakve programe i aplikacije birati, te pravila korištenja digitalnih tehnologija. Pri tomu se ističe sljedeće:

  • Sadržaj koji dijete konzumira je važniji od vremena koje provede pred ekranom.
  • Istaknuti dobrobit koju dijete ima od korištenja digitalnih tehnologija a ne rizike.
  • Danas ne postoji veliki jaz u kompetencijama djece i roditelja kada je u pitanju korištenje digitalnih tehnologija i treba se vratiti na dobrobiti njihovog korištenja, a ne na rizike.
  • Važna je potpora regulatora u regulaciji programa koji se mogu koristiti i preporuka roditeljima u vezi sa sadržajima koji su korisni za određene uzraste.

Profesorica Zečević postavlja i pitanje jesu li savjeti za roditelje koje često možemo naći u medijima zastarjeli i treba li ih mijenjati? Kao osnovna preporuka roditeljima, ističe se sljedeće:

Roditelji trebaju: 

  • opismenjavati dijete i razvijati njegove digitalne kompetencije;
  • čitati o digitalnim kompetencijama i digitalnoj pismenosti kako bi znali što danas u 21. stoljeću znači biti digitalno pismen, te koji su to sadržaji korisni za različite uzraste djece;
  • razvijati odnos povjerenja s djetetom u vezi s korištenjem digitalnih tehnologija;
  • postaviti sebi pitanja o navikama djece, njihovom zdravlju, socijalnim kontaktima i aktivnostima u kojima uživa i ako je na većinu pitanja odgovor DA, roditelji trebaju smatrati da njihova djeca na adekvatan način koriste digitalne tehnologije.

Preuzmite prezentaciju Digitalne tehnologije – izazovi roditeljstva.