Novost

Vodič za nastavnike – interaktivna knjiga o sigurnosti djece na internetu

Print Friendly, PDF & Email

Nastavnik/ca ste i želite razgovarati sa svojim đacima o online sigurnosti? Predstavljamo vam interaktivnu knjigu o sigurnosti djece na internetu „Vodič za nastavnike“ koju je 2020. godine kreirala Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU). U knjizi ćete pronaći korisne i zanimljive vježbe koje će vam pomoći da svojim učenicima/cama prenesete temeljna znanja o online sigurnosti.

„Vodič za nastavnike“ je priručnik o sigurnosti djece uzrasta 9-12 godina na internetu namijenjen učiteljima/cama i nastavnicima/ama koji sadrži preporuke i resurse za izvođenje vježbi u učionici. Cilj ovih aktivnosti jeste podsticanje učenika/ca i nastavnika/ca na razgovor o sigurnosti na internetu i načinu rješavanja problema koji se mogu pojaviti dok djeca borave online.

 Vodič je podijeljen na sedam tematskih modula koji sadrže:

 • Ukupno vrijeme trajanja vježbe
 • Ciljeve
 • Uvod u temu
 • Način rada: individualni/skupni
 • Pribor za rad
 • Smjernice za nastavnike/ce
 • Pitanja za razgovor
 • Rješenja

Teme koje moduli obrađuju nazvane su:

 1. Upoznajte se sa svojim pravima – cilj ovog modula jeste da se djeca upoznaju s Konvencijom o pravima djeteta, nauče kako razlikovati svoje želje od svojih prava i saznaju kako digitalna tehnologija može utjecati na dječja prava.
 2. Pod budnim okom – cilj ovog modula jeste da djeca počnu razvijati svijest o problemu privatnosti na internetu, o tome koje osobne podatke mogu podijeliti na internetu i kome i o posljedicama koje iz toga mogu proizići.
 3. Istina ili laž – cilj ovog modula jeste da djeca nauče kako ne treba slijepo vjerovati svim informacijama koje su dostupne na internetu i da treba provjeravati njihovu istinitost.
 4. Budite fini – cilj ovog modula jeste da djeca razviju svijest o lijepom ponašanju na internetu i da shvate u kojim situacijama je poželjno blokirati neprimjereno ponašanje na internetu.
 5. Pomoć! – cilj ovog modula jeste da djeca shvate da različiti ljudi različito reagiraju na slučajeve cyber nasilja te da nauče što trebaju učiniti i gdje potražiti pomoć i potporu ukoliko im se nešto loše desi na internetu.
 6. Opasnost – cilj ovoga modula jeste da djeca razviju svijest o različitim oblicima potencijalnih opasnosti koje nosi boravak na internetu i o tome kome se trebaju obratiti za pomoć ukoliko im se nešto loše desi na internetu.
 7. Anti-virus –  cilj ovoga modula jeste da djeca nauče što mogu uraditi kako bi zaštitili svoj kompjutor ili uređaj od virusa.

U cilju dodatnog usavršavanja materijala, na kraju Vodiča nastavnici/e se pozivaju da ispune set pitanja i podijele svoja iskustva i zapažanja o poduzetim aktivnostima.

Preuzmite Vodič za nastavnike.