Novost

Zaštita privatnosti na internetu

Print Friendly, PDF & Email

Svakodnevnim korištenjem interneta, obavljajući uobičajene aktivnosti u svrhu obrazovanja, zabave, informiranja, kupovine ili komunikacije, na mreži ostavljamo mnoštvo osobnih podataka. Dok europski zakonodavci apeliraju da su svijest među pojedincima i njihova kontrola ključni za osiguranje učinkovite primjene prava iz oblasti zaštite privatnosti i zaštite osobnih podataka, istina je da većina ljudi zanemaruje mogućnosti zlouporabe osobnih podataka u digitalnom prostoru.  Nije dovoljno da teret zaštite vlastite privatnosti u online prostoru prepustimo ustanovljenim propisima. Potrebno je da znamo kako možemo povećati kontrolu nad svojim podatcima na mreži i kako možemo prepoznati eventualne zlouporabe.

 

Digitalizacija je omogućila brzo, lako i jeftino kreiranje, razmjenu i obradu ogromnih količina podataka, bez povijesnog presedana. To je dovelo do veće učinkovitosti i produktivnosti u privatnom i javnom sektoru, kao i do nezabilježenih mogućnosti društvene suradnje i povezanosti. S druge strane, digitalna obrada podataka donijela je sa sobom i izvjesne izazove i rizike po privatnost i zaštitu osobnih podataka, budući da se naši podatci obrađuju na sve složenije i netransparentnije načine.

Svaki naš posjet internetu rezultira dodatnim otkrivanjem osobnih podataka, koji otkrivaju ne samo različite vidove našeg identiteta (adresu stanovanja, privatnu i poslovnu e-mail adresu, stupanj obrazovanja, radno mjesto, profile na društvenim mrežama, financijske podatke i dr.) nego i  naše vrijednosti, stavove, ukuse, sklonosti, interesiranja i sl. Pored toga, svaka naša aktivnost na internetu rezultira i ostavljanjem tzv. metapodataka koji otkrivaju npr. vrijeme, način i mjesto s kog smo pristupili određenoj web-stranici. Svi ti podatci i metapodatci trajno ostaju na mreži, čak i nakon brisanja, i predmet su neprestane obrade, automatske ili ručne, koja uključuje sistematizaciju, upoređivanje, ukrštanje, pohranjivanje ili prosljeđivanje podataka. Međutim, važno je da obrada naših osobnih podataka bude usklađena s važećim propisima o zaštiti osobnih podataka. Europska unija usvojila je 2016. Opću uredbu o zaštiti podataka (GDPR) koja u članku 5. definira načela obrade osobnih podataka, koja uključuju zakonitost, poštenost, transparentnost, ograničenje svrhe, smanjenje količine podataka, točnost podataka, ograničavanje čuvanja, cjelovitost i povjerljivost. Uz GDPR, važeći europski pravni okvir, kojim se osigurava zaštita privatnosti i osobnih podataka, definiran je i Direktivom 2002/58/EC te Direktivom 2006/24/EC. U Bosni i Hercegovini na snazi je Zakon o zaštiti osobnih podataka („Sl. glasnik BiH“, br. 49/06) kojim je osnovana Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH. Svi propisi koji reguliraju pitanja zaštite osobnih podataka građana BiH dostupni su na stranici Agencije.

Preporuke u vezi sa zaštitom osobnih podataka i privatnosti na internetu:

 • Saznajte na koji način funkcionira internet, kako se na njemu prikupljaju vaši podatci i što se s njima događa.
 • Saznajte na koji način ostavljamo svoje i tuđe podatke na internetu i jesu li oni u opasnosti.
 • Zaštitite svoje uređaje: vlastite računare, tablete i telefone ne ostavljajte bez nadzora, pogotovo ako nisu zaključani i nalaze se na javnom mjestu (npr. u uredu, kafiću itd.). Koristite složene, duge zaporke, s većim brojem znakova i kombinacijom slova i brojeva. Ne koristite zaporke s brojevima i oznakama koje označavaju datume i događaje iz vašeg života.

Izvor: The DigitalArtist/Pixabay

 • Instalirajte antivirusni softver i redovito ga ažurirajte
 • Na društvenim mrežama provjerite postavke privatnosti: ukoliko ste aktivni na društvenim mrežama, provjerite postavke privatnosti i odlučite, koje podatke želite podijeliti s nepoznatim osobama, koje s prijateljima, a koje uopće ne želite dijeliti. Informirajte se na koji način to možete učiniti.
 • Ne preuzimajte programe i ne otvarajte datoteke koje ste primili od nepoznatih osoba. Tako biste svoj računarski sustav potencijalno mogli izložiti virusima ili mogućem praćenju prisutnih podataka. Informirajte se o alatima koji vas mogu zaštititi od web-praćenja.
 • Budite oprezni s korištenjem javne Wi-Fi mreže i javnih računara: izbjegavajte dijeljenje povjerljivih informacija za vrijeme korištenja javne Wi-Fi mreže ili javnih računara. Informirajte se o rizicima korištenja Wi-Fi mreže, kao i načinima da svoje podatke zaštitite.
 • Budite oprezni pri izboru osoba s kojima dijelite informacije.
 • Ne objavljujte podatke drugih osoba bez njihova dopuštenja.
 • Budite oprezni kada je u pitanju sadržaj koji objavljujete, posebice sadržaj koji se tiče djece. Osobne podatke dijelite samo kada je to prijeko potrebno i kada su zaštićeni.
 • Posebice budite oprezni kada sudjelujete u online anketama, kvizovima, klađenju i drugim sadržajima koji podrazumijevaju ostavljanje osobnih podataka.
 • Djecu uputite u pravila komuniciranja i privatnosti na internetu, napominjući kako se trebaju postaviti ukoliko im netko zatraži osobne podatke.