Novost

Zašto je fotografija važna?

Print Friendly, PDF & Email

Fotografija je uvijek bila sredstvo uz pomoć kojeg možemo zabilježiti posebne trenutke u životu i koje će nam na taj način ostati kao trajna vrijednost. Sa pojavom interneta i razvojem pametne tehnologije, razvile su se i mogućnosti fotografiranja, uz koje fotografija postaje važno sredstvo informacije, ali i učinkovit oblik manipulacije.

 Još otkada je francuski fotograf Joseph Nicéphore Niépce 1826. godine sa svog prozora snimio prvu trajnu fotografiju “Pogled s prozora u Le Grasu” ne prestaje fascinacija fotografijom koja je u posljednjih skoro 200 godina postala važan „svjedok“ povijesti i događaja koji su je obilježili, ali i drag osobni pratitelj mnogih trenutaka „zamrznutih“ u vremenu.

Fotografije predstavljaju ono što je važno

Fotografijama se pričaju priče i prikupljaju značajni trenuci koji ostaju zabilježeni u vremenu. Iako snimljene u trenutku, one predstavljaju dragocjene uspomene na ljude, mjesta, predmete i stvari koje dugo ostaju u sjećanjima kao trajna vrijednost.

“Pogled s prozora u Les Grasu” – 1826. (FOTO: Joseph Nicéphore Niépce)

Svjedoče o povijesti i trenucima važnim za ljudsko čovječanstvo

Fotografije pomažu u razumijevanju i podučavanju ljudske povijesti i generacijama svjedoče o ljudima, životinjama i svijetu kakav je bio prije sadašnjeg vremena.

Fotografije inspirišu

Uz fotografije možete saznati više o svijetu koji vas okružuje i mogu vas inspirisati da doživite nova iskustva, da putujete, učite i stvarate nove hobije.

Simon/Pixabay

Fotografije grade veze

Uz fotografije možete upoznati mnogo novih ljudi, a sa obitelji i prijateljima koji žive daleko ostati u kontaktu i osjećati se blisko sa njima.

Stvaraju jedinstven jezik i lako se dijele

Uz fotografije možete razviti vlastiti jezik kojim možete izraziti svoje osjećaje koji ponekada nadmašuju riječi. Možete uz pomoć različitih kompozicija, boja i kontrasta pričati priče, pisati blogove i slati poruke koje će drugi razumjeti. Razvojem tehnologije i interneta izražavanje putem fotografije nikada nije bilo dostupnije, a njihovo dijeljenje lakše i brže.

Kvalitetno fotografiranje

Fotografirati možete bilo kada i bilo gdje, a pri tome ne morate posjedovati skupe kamere ili fotoaparate. Zahvaljujući namjenskim mrežnim vodičima možete naučiti mnogo o svjetlu, kompoziciji i uređivanju fotografija koje ćete na taj način podići na višu razinu iako snimate vašim pametnim telefonom.

Fotografija kao sredstvo informacije

Fotografija igra veoma važnu ulogu u načinu na koji se danas komunicira kroz medije. Bilo da je samostalna ili dopunjuje ono što se čita, sluša ili gleda, fotografija nosi poruku, poboljšava njeno razumijevanje i privlači pažnju prema određenoj vrsti informacije za postizanje posebnog učinka.

Kalhh/Pixabay

Vješto urađena fotografija može prenijeti bit onoga što predstavlja i preciznije objasniti situaciju ili događaj od teksta čiji kontekst pojačava i medijski sadržaj učiniti zanimljivijim i lakšim za razumijevanje.

Fotografija kao manipulacija

Manipulacije fotografijama koriste se u različite svrhe, bez obzira da li se radi o zabavnom, umjetničkom ili informativnom sadržaju. Najćešče se primjenjuju za potrebe stvaranja lažnih vijesti i predstavljaju bilo kakav oblik obrade fotografija kao što su fotomontaža retuširanje, tehničke popravke, primjena efekata ili dodavanje filtera. Lažni kontekst fotografija pojačava dezinformaciju koja se plasira i potrebno je posjedovati kompetencije i vještine kako bi se takvi sadržaji verificirali i poznavati alate koji to omogućavaju.

Fotografija je dobra i korisna za djecu

Fotografija kod djece potiče kreativnost i samoizražavanje i pomaže u upravljanju stresom. Vizualne umjetničke aktivnosti razvijaju finu motoriku i koordinaciju kod djece, podižu raspoloženje i povećavaju osjećaj zadovoljstva. Približite fotografiju svojoj djeci i stvorite zajedničke kreativne trenutke sa njima.

Bold5/Pixabay

Fotografija je umjetnička forma u svakom smislu te riječi, a slike su njen medij.