Novost

Igre za razvijanje vještina medijske i informacijske pismenosti

Print Friendly, PDF & Email

Predstavljamo vam tri interaktivne online igre ili igre na ploči koje će vam pomoći da unaprijedite vaša znanja i vještine medijske i informacijske pismenosti.

Projekat Igre medija, igre informacija nastao je u Bosni i Hercegovini sa ciljem da se kroz upotrebu inovativnih i interaktivnih edukativnih alata – online igara i igara na ploči, mladim ljudima približi značaj medijske i informacijske pismenosti. Igre je kreirala grupa medijski i informacijski pismenih mladih ljudi uz pomoć njihovih stručnih mentora. Prvobitno zamišljene kao igre na ploči, igrice su se zbog pandemije virusa COVID-19 morale prilagoditi i preseliti u online prostor.

Igrajte Medirint, Razolav i Mediatlon na laptopu ili računaru

MEDIRINT je igra koja će vas upoznati sa osnovnim pojmovima iz oblasti medijske i informacijske pismenosti, ali i pojmovima kao što su lažne vijesti, medijska manipulacija, značaj medijske i informacijske pismenosti u obrazovanju itd. Igra se odvija u multiplayer modu – istovremeno igraju dva igrača, koji se kreću kroz labirint uz pomoć strelica na tastaturi, a pobjednik je onaj igrač koji stigne na cilj sa najviše osvojenih poena, tj. sa najviše ponuđenih tačnih odgovora.

 

 

 

 

 

RAZOLAV je igra koja će vam pomoći da lakše prepoznate neke fenomene iz domena medijske i informacijske pismenosti, kao što su lažne vijesti, dezinformacije, propaganda, clickbait i drugi. Igra se u multiplayer modu, na karti Bosne i Hercegovine, podijeljenoj u 25 polja koja predstavljaju 25 najmnogoljudnijih gradova BiH, zajedno sa općinama koje im prirodno gravitiraju. Pobjeđuje igrač koji uspije opismeniti najveći broj stanovnika.

 

 

 

 

 

MEDIATLON je također igra koja će vam pomoći da kroz četiri različite kategorije naučite više o medijskoj i informacijskoj pismenosti. Može se igrati u single player modu, gdje igrač nakon unošenja svog imena bira “kreiraj sobu”, a nakon što odigra partiju, ima mogućnost da podijeli ID i na taj način ponudi drugom igraču da se pridruži. Partija se završava nakon što se ponude odgovori na sva pitanja, a pobjednik je igrač koji ostvari bolji skor koristeći zajednički ID kod.

 

 

 

 

 

Igre medija, igre informacija nastale su u okviru regionalnog projekta za promociju medijske i informacijske pismenosti na Zapadnom Balkanu Mediji za građane – građani za medije koji je implementirala Humanity in Action BiH, uz zajedničku podršku Mediacentra Sarajevo i Evropske unije.

Ukoliko vam više odgovara da igrate Medirint, Razolav i Mediatlon na ploči – preuzmite ih ovdje, odštampajte i igrajte. Sretno?