Novost

Medijska pismenost u funkciji vjerodostojnosti medija – istraživanje medijske pismenosti među građanima Republike Srpske (BiH)

Print Friendly, PDF & Email

Naučno-istraživački rad pod naslovom „Medijska pismenost u funkciji vjerodostojnosti medija – istraživanje medijske pismenosti među građanima Republike Srpske (BiH)“ doc. dr. Dragane Trninić polazi od toga kako izvora informacija i mogućnosti provjere činjenica nikada nije bilo više, ali i kako se stiče utisak da vjerodostojnost medija nikada nije bila manja. Ovim radom autorica je htjela da ukaže na ulogu i značaj medijske pismenosti u procesu poboljšanja vjerodostojnosti medija, medijske odgovornosti i profesionalnosti.

Rezultati istraživanja pokazali su da učesnici, bez obzira na dob, imaju izuzetno nizak nivo medijske pismenosti kada je u pitanju poznavanje zakonskog okvira u kojem djeluju mediji u BiH, da ne poznaju strukturu vlasništva nad medijima i da vrlo loše poznaju profesionalne novinarske standarde. Ipak, većina ispitanika ima svijest o djelovanju medija koji nije u interesu javnosti, ali im je potrebno dodatno znanje i kompetencije kako bi razvili taj početni nivo tumačenja medijskog djelovanja. Međutim, kada je u pitanju odnos povjerenja u medije i nivo obrazovanja, utvrđeno je da učesnici uglavnom vjeruju medijima i nekritički pristupaju medijskom sadržaju, bez obzira na to koji nivo obrazovanja je u pitanju.

Rad je objavljen 2021. godine u zborniku radova 10. regionalne naučne konferencije Vjerodostojnost medija pod nazivom „Vjerodostojnost medija: medijska agenda 2020.-2030.“ i dostupan je ovdje.