Novost

Mislimetar ‒ mobilna aplikacija za unaprjeđenje kritičkog mišljenja i medijske pismenosti mladih

Print Friendly, PDF & Email

Mobilna aplikacija Mislimetar predstavlja edukativni, zabavni, interaktivni alat, namijenjen za korištenje u formalnom i neformalnom obrazovanju. Cilj Mislimetra je podsticanje razvoja kritičkog mišljenja i medijske pismenosti mladih.

Aplikacija je podijeljena u sedam tematskih modula:

  1. Kritičko mišljenje i medijska i informaciona pismenost
  2. Mediji i društvene mreže: Organizacija i analiziranje informacija
  3. Svijet činjenica, mišljenja i dezinformacija
  4. Ravna zemlja, gušteri-vanzemaljci i lažno slijetanje na Mjesec: Šta su teorije zavjere?
  5. Snaga uzroka i posljedica
  6. Tehnika „šest šešira“: Kako riješiti problem uz različite perspektive?
  7. Debate ‒ praktična primjena kritičkog mišljenja i medijske i informacione pismenosti

Aplikacija sadrži i sekciju Za nastavnike/ice u kojoj su dostupni prijedlozi i ideje za rad s učenicima na času, koji prate tematske sadržaje svakog od modula Mislimetra. Aplikacija također sadrži i rubriku Korisni linkovi, te „Leksikon manje poznatih pojmova“.

Korisnike kroz module, na zabavan i duhovit način, vode Denis i Belma. Moduli su interaktivni i obuhvataju različite segmente kritičkog mišljenja i medijske pismenosti. Sastoje se od videosnimaka, tekstualnih objašnjenja, slika i pitanja za korisnika. Vrijeme potrebno da se prođe svaki od sedam modula iznosi oko pet minuta.

U prvom modulu korisnici imaju priliku naučiti osnove (definicije i značaj) medijske pismenosti i kritičkog mišljenja.

Drugi modul Mislimetra uči korisnike o tome šta jeste, a šta nije medij, kako razlikovati medijske od nemedijskih izvora informacija, odnosno kredibilne od nekredibilnih medija.

U trećem modulu korisnici se uče kako da razlikuju činjenice od mišljenja i prave informacije od dezinformacija. Uz to, upoznaju se i s pet zlatnih novinarskih pitanja ili 5W:  ko? (who), šta? (what), gdje? (where), kad? (when) i zašto? (why) na koja svaki tekst, objavljen s namjerom da informira, mora ponuditi odgovore.

U četvrtom modulu Mislimetra korisnici saznaju više o teorijama zavjere: šta su to teorije zavjere, zašto su opasne i kako ih možemo prepoznati.

Peti modul Mislimetra korisnike uči važnosti sagledavanja uzroka i posljedica kao načinu pronalaska boljeg puta ka rješenju ili sprječavanju određenog problema, dok šesti modul objašnjava koji su uzroci i posljedice vjerovanja u teorije zavjere i upoznaje korisnike s tehnikom „šest šešira“.

U posljednjem, sedmom modulu Mislimetra, korisnici imaju priliku saznati više o praktičnoj primjeni svega što su naučili u aplikaciji.

Mislimetar su kreirali Centar za obrazovne inicijative Step by Step i Udruženje građana „Zašto ne“. Za tehničku implementaciju aplikacije zadužena je organizacija „Danes je novi dan“, a razvoj aplikacije finansirala je Evropska unija u Bosni i Hercegovini.

Aplikacija je dostupna od septembra 2023. godine, a može se preuzeti na Google Play Storeu, Apple Storeu i Huawei AppGalleryju.