O nama

Dobrodošli na zajedničku web-stranicu Regulatorne agencije za komunikacije i UNESCO-a kao bosanskohercegovačkog portala posvećenog medijskoj i informacijskoj pismenosti. Ova stranica namijenjena je prvenstveno djeci školskog uzrasta, od 6 do 18 godina starosti, zatim roditeljima i nastavnicima, kao i stručnoj javnosti angažovanoj na polju medijske i informacijske pismenosti.

Stranica je formirana u cilju promocije i unapređenja medijske i informacijske pismenosti (MIP) građana BiH i posvećena je informiranju javnosti o inicijativama, istraživanjima i projektima i razvijenim materijalima različitih formata brojnih organizacija i institucija aktivnih u oblasti MIP u BiH. Ova stranica je i dio regionalne UNESCO-ve stranice posvećene ovoj temi SeeMIL.

U skladu sa praksom evropskih regulatora, Agencija je još od 2009. godine angažovana u oblasti MIP. Od tada, usvojeno je niz pravila i propisa, organizirano više konferencija i medijskih kampanja na temu zaštite djece u medijskom okruženju. U oktobru 2019. godine Agencija je formirala poseban odsjek za sadržaj i medijsku pismenost, što je rezultiralo povećanim aktivnostima na tom polju. Uspostavljena je neformalna mreža relevantnih institucija, organizacija i pojedinaca aktivnih na polju MIP, pokrenuta je Facebook stranica „Medijska i informacijska pismenost u Bosni i Hercegovini“ kao i Facebook zatvorena grupa „Medijska i informacijska pismenost - grupa eksperata u BiH“. Cilj ovih aktivnosti je informiranje šire javnosti o raznim temama iz domena MIP, generiranje i razmjena materijala unutar članica MIP mreže, organizacija Dana medijske pismenosti, te obilježavanje UNESCO-ve Globalne sedmice MIP-a. Agencija kontinuirano sarađuje sa UNICEF-om, UNESCO-om, Vijećem Evrope i drugim organizacijama i institucijama na promociji MIP, što uključuje istraživanja, publikacije, prezentacije i druge aktivnosti iz ove oblasti.

Značajan zadatak UNESCO-a već decenijama je jačanje medijske i informacijske pismenosti kako na globalnom nivou, tako i u pojedinačnim regionima i državama, kroz istraživanja, smjernice, deklaracije i preporuke, kao i edukacije o važnosti MIP. Od posebnog značaja su UNESCO-ve deklaracije o medijskom odgoju koje su decenijama postavljale stručne međunarodne standarde i značajno utjecale na oblikovanje medijskog odgoja kao odgoja za medije, ali i uz medije, širom svijeta. Saradnja UNESCO-a sa organizacijama aktivnim u oblasti MIP posebno je izražena kroz UNESCO Globalnu mrežu/savez za partnerstvo na polju medijske i informacijske pismenosti (GAPMIL), u cilju promocije međunarodne saradnje, kako bi se osiguralo da svi građani imaju pristup medijskim i informacijskim kompetencijama. Također, UNESCO putem inicijative MILClicks-a potiče kritičko razmišljanje, kreativnost, pismenost, interkulturalnost, građanstvo, znanje i održivost, promovira važnost MIP-a i načine na koje ljudi stiču kompetencije za MIP.