Novost

Peti sastanak neformalne mreže aktera aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini

Print Friendly, PDF & Email

Regulatorna agencija za komunikacije je u svojstvu koordinatora aktivnosti neformalne mreže aktera u oblasti medijske i informacijske pismenosti (MIP), 6. oktobra 2022. godine organizovala peti po redu (online) sastanak institucija i organizacija aktivnih u oblasti MIP u Bosni i Hercegovini, kojem su prisustvovala 23 učesnika.

Na dnevnom redu sastanka je bila razmjena informacija o realizovanim i planiranim aktivnostima različitih aktera u oblasti MIP, te predstojeća dvodnevna konferencija povodom Dana medijske i informacijske pismenosti.

Agencija je najprije naglasila da aktivno učešće svih aktera neformalne mreže za MIP postaje sve važnije i da uloga mreže postaje sve značajnija, što dovodi do potrebe formaliziranja njenog rada. Posebno je istaknuta saradnja Agencije sa međunarodnim partnerima, prvenstveno Vijećem Evrope i UNESCO-om, te da će buduće aktivnosti zahtijevati još veću saradnju, ali i proaktivno djelovanje svih aktera uključenih u mrežu za MIP. Takođe je naglašeno da će Agencija kao administrator i dalje voditi ovaj proces i biti ključna karika prema donosiocima odluka i međunarodnim partnerima. Agencija je predstavila svoje aktivnosti u oblasti MIP u 2022. godini, a posebno Odsjeka za sadržaje i medijsku pismenost, koji je u okviru Agencije formiran 2019. godine. Istaknuto je da je pored redovnih aktivnosti na promociji MIP koje uključuju održavanje web stranice www.medijskapismenost.ba, redigovanje stručnih tekstova iz oblasti MIP, te objavljivanje postova na društvenim mrežama, Agencija u 2022. godini uključena u dva velika projekta: Projekat Vijeća Evrope „Medijska pismenost za ljudska prava i demokratiju“ i interni projekat Agencije „Zaštita djece na internetu u sistema dozvola RAK-a“, koja su prezentirana na sastanku.

Agencija je najavila kampanju u okviru Dana medijske i informacijske pismenosti koja će se u Organizaciji Agencije i Vijeća Evrope i uz učešće članica mreže za MIP održati od 23. do 30. oktobra 2022. godine pod motom „Medijska i informacijska pismenost za ljudska prava i demokratiju“, te pozvala učesnike da se u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti aktivno uključe u kampanju. Agencija će pružiti podršku u smislu koordinacije i promovisanja njihovih aktivnosti na web platformi Agencije i društvenim mrežama. Agencija će u cilju pregleda svih aktivnosti koje će se u Bosni i Hercegovini realizovati u Sedmici medijske i informacijske pismenosti učesnicima dostaviti prijavu za učešće u kampanji, a kao centralni događaj kampanje, najavljena je dvodnevna konferencija u organizaciji Agencije i Kancelarije Vijeća Evrope u okviru koje će se održati dvije radionice i Sajam medijske i informacijske pismenosti, čiji je sadržaj ukratko predstavljen. Svim radio i TV stanicama u Bosni i Hercegovini biti upućen poziv za učešće u kampanji povodom Dana medijske i informacijske pismenosti, u koju se mogu uključiti produkcijom i emitovanjem različitog sadržaja sa temema iz MIP-a.

Asocijacija za medijsku edukaciju „Mediana” iz Tuzle je predstavila projekat sa temom unapređenja kompetencija medijske pismenosti nastavnika u osnovnim i srednjim školama, koji je završen početkom 2022. godine i posebno istakla edukaciju iz oblasti medijske pismenosti, koju je za sve odgajatelje predškolskog uzrasta iz Tuzlanskog kantona oragnizirao Pedagoški zavod. S tim u vezi, predloženo je i održavanje radionice za učitelje i učiteljice sa temom medijske pismenosti u okviru Dana medijske i informacijske pismenosti u radu sa roditeljima kada je u pitanju medijska pismenost. Potom su razmijenjena iskustva učesnika kada je u pitanju rad sa roditeljima u oblasti MIP-a. Također, istaknuta je potreba da informacije koje se tiču potencijalnih donatora i grantova u vezi projekata iz oblasti MIP budu na neki način dostupne, jer su aktivnosti asocijacije „Mediana“ usmjerene na podizanje svijesti o važnosti MIP, te bi transparentnost javnih poziva predstavljala veliku pomoć pri apliciranju za već planirane projekte. Agencija je podržala prijedlog i istakla da bi informacije o grantovima za takve projekte, koje bi proslijedili njeni međunarodni partneri mogla učiniti dostupnima u okviru web stranice www.medijskapismenost.ba.

Vijeće Evrope BiH je najavilo održavanje panel prezentacije studije o digitalnoj medijskoj pismenosti, koja će se održati 25. oktobra 2022. godine u okviru Dana medijske i informacijske pismenosti. Iako sudija još nije objavljena, dio koji bi se mogao izdvojiti na radionici se odnosi na vodič za edukatore u pogledu dezinformacija i digitalne medijske pismenosti.

Fakultet političkih nauka Univerziteta u Banjaluci je najavio da će Fakultet političkih nauka u saradnji sa Filozofskim fakultetom, Mediacentrom Sarajevo i Regulatornom agencijom za komunikacije održati predavanje za roditelje u okviru Sedmice medijske i informacijske pismenosti i predstavljena su  iskustva Fakulteta kada je u pitanju komunikacija sa roditeljima. Istaknut je  projekat „Kroz digitalni svijet, do digitalnih kompetencija“ koji Fakultet političkih nauka realizuje u saradnji sa Filozofskim fakultetom. S obzirom da je u osnovnim školama u Republici Srpskoj uveden predmet „Digitalni svijet“ koji pohađaju učenici drugih i trećih razreda, cilj istraživanja je da se kroz fokus grupe učitelja i đaka dođe do saznanja o nivou zadovoljstva i učinkovitosti ovog predmeta, kao i kompetenciji nastavnika koji ga izvode.

Agencija se potom osvrnula na projekat Mediacentra Sarajevo i organizacije Transtions u koji je uključena Druga gimnazija Sarajevo u okviru kojeg je planirana panel diskusija sa nastavnicima, roditeljima i učenicima na temu društvenih mreža i utjecaja influensera na kreiranje slike o sebi i predloženo je da Druga gimnazija video materijal sa pomenute panel diskusije predstavi u okviru Sajma MIP. Iz Druge gimnazije su istakli da su temu panel diskusije „Influenseri i selfimagening“ predložili učenici i da je planirana izrada edukativnog video materijala sa tog događaja, koji je još uvijek u fazi pripreme. Takođe je sugerisano, da se edukativni materijali iz oblasti MIP-a koji su dostupni na internetu ukoliko je moguće dostave školama i u printanom izdanju. Agencija je pozvala učesnike da materijale dostave Agenciji, kako bi bili promovisani putem web stranice i društvenih mreža Agencije.

Na kraju, Agencija je pozvala sve članice mreže za MIP da putem web stranice www.medijskapismenost.ba, koju mogu smatrati i svojom web stranicom, mogu objavljivati i razmjenjivati materijale sa temama iz oblasti MIP.