Novost

Preporuke roditeljima – Smjernice o korištenju medija, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i vremenu koje djeca provode pred ekranom

Print Friendly, PDF & Email

Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine i Mediacentar Sarajevo objavili su Smjernice o korištenju medija, informacijsko-komunikacijskih tehnologija i vremenu koje djeca provode pred ekranom, koje su namijenjene prevashodno roditeljima/starateljima i drugima koji brinu o djeci,  kao podrška njihovim nastojanjima da osiguraju razvoj zdravih medijskih navika djece.

Preporuke roditeljima donose informacije i savjete za korištenje medija i IKT u porodici, kreiranje zdravih medijskih navika djece, identificiranje problema u vezi s prekomjernim korištenjem ekrana, tehnička sredstva zaštite, kao i ideje za zajedničke porodične aktivnosti.

U cilju efikasnog posredovanja između djece i medija roditelji bi trebali:

Vlastitim primjerom učiti djecu o dobrim navikama korištenja ekrana

Roditelji su najznačajniji izvori i prenosioci informacija o medijima i moraju voditi računa o načinu na koji koriste IKT, svom ponašanju na mreži, a posebno koje podatke, fotografije i videozapise dijele sa drugima na mreži.

Provoditi vrijeme sa djecom uz medije

Roditelji trebaju pokazati interesovanje za sadržaje koje djeca gledaju/slušaju i razgovarati sa njima o tome i ukazati im na pozitivne i negativne strane tehnologije i medijskih sadržaja kojima pristupaju.

Donijeti pravila za korištenje medija i IKT u svom domu i voditi razgovore sa djecom o korištenju ekrana

Roditeljima se preporučuje da zajedno sa djecom razgovaraju o korištenju ekrana i donesu pravila (prostor, vrijeme, sadržaji koje djeca gledaju i dijele), koja će doprinijeti da se vrijeme pred ekranom izbalansira sa ostalim aktivnostima djeteta.

Smjernice donose i pregled preporuka u pogledu vremena koje djeca svakodnevno provode ispred ekrana kreiranih u šest zemalja svijeta, kako bi imali uvid u različit pristup i preporuke na ovu temu i donijeli ispravnu odluku o pravilima za korištenje ekrana za svoju porodicu.

Koristiti tehnička rješenja u funkciji kreiranja dobrih online navika djece

Roditeljska dužnost je da brinu o sigurnosti svoje djece na mreži i da ukoliko smatraju da je ta sigurnost narušena, uključe tehnička sredstva roditeljske kontrole. Smjernice predlažu tri aplikacije za roditeljsku kontrolu, koje su kreirane sa namjerom da roditeljima pomognu u njihovom posredovanju između djece i medija.

Učiti više o uslugama, sadržaju, tehnologiji i dobnim ograničenjima 

Roditelji bi se trebali upoznati sa mogućnostima koje pružaju digitalni uređaji da bi prilagodili usluge potrebama njihove djece, isprobati navedene opcije i koristiti ih zajedno sa djecom. Preporučuje se i korištenje lozinke za usluge i sadržaje kojima djeca ne bi trebala samostalno pristupati.

Brinuti o zaštiti internet ugleda djeteta, tj. digitalne reputacije djeteta

Roditelji bi trebali voditi računa da njihova djeca ne objavljuju na internetu svoje podatke, fotografije ili videozapise koji bi mogli narušiti njihovu sigurnost i reputaciju na mreži.

Obraćati pažnju na eventualne probleme povezane sa korištenjem ekrana

Roditelji su često zabrinuti oko toga da li njihova djeca provode previše vremena pred različitim ekranima. Smjernice donose nekoliko pitanja uz koja roditelji mogu provjeriti da li je njihova zabrinutost opravdana i upućuju kome se obratiti ukoliko roditelj procijeni da je neohodno potražiti savjet ili stručnu pomoć.

Ideje i prijedlozi za igru i provođenje vremena sa djecom

Korištenje ekrana često umanjuje prilike za ostvarivanje kvalitetnijeg odnosa unutar porodice, te kreiranja i realizacije kvalitetnijeg zajedničkog vremena. Smjernice donose primjere igara za podsticanje razvoja djeteta i nekoliko prijedloga zajedničkih aktivnosti roditelja i djece kroz koje se djeca odgajaju i obrazuju.

Smjernice su rezultat saradnje stručnih službi RAK-a, Fondacije “Mediacentar“ i multidisciplinarnog tima stručnjaka iz BiH, koji čine autori: Lejla Kafedžić, Nada Grahovac, Ivana Zečević, Dragana Trninić, Ivana Sivrić, Slaven Krajina, Jovana Romčević Šukalo, Saša Risojević, Aida Džaferović, Lea Čengić i Sanja Dokić Mrša. Publikacija je nastala u sklopu projekata “Mediji za građane – građani za medije” i “Izgradnja otpornosti na dezinformacije: program obuke za porodice, nastavnike, novinare i širu javnost”.