Novost

Priručnik za trenere iz oblasti medijske i informacijske pismenosti

Print Friendly, PDF & Email

Priručnik za trenere iz oblasti medijske i informacijske pismenosti autora Stefana Janjića i Slobodanke Dekić kreiran je kao pomoć budućim trenerima medijske pismenosti u pripremi njihovih edukativnih programa.

Medijska i informacijska pismenost podrazumijeva sposobnost pojedinca da preispituje medijske sadržaje koje konzumira, da ih kritički vrednuje i analizira i da u skladu sa svojim znanjem i vještinama stvara nove medijske sadržaje. Ova publikacija je namijenjena učiteljima, nastavnicima, predstavnicima nevladinih organizacija, ali i novinarima kako bi ih osposobila za rad sa različitim grupama publike koju je potrebno educirati. Uz kratak pregled starosnih grupa sa kojima se može raditi u programima medijskog opismenjavanja (djeca, mladi i stariji) i praktični vodič za svaku od njih, u publikaciji je predstavljeno pet modula sa pratećim aktivnostima.

U modulu Vizuelna pismenost objašnjeno je kako slike utječu na našu percepciju stvarnosti, razmatraju se načini na koje se mediji i publika  služe slikama, te kako taj svakodnevni proces kritički preispitati.

Mediji i različitost je modul koji se nadovezuje na prethodni u smislu podsticanja kritičkog mišljenja o utjecaju različitih medijskih formi (članci, naslovi, videosadržaji) i žanrova (informativni i popularni mediji) na oblikovanje našeg shvatanja drugog i drugačijeg (manjina, osjetljivih grupa).

Provjera informacija je modul koji bi trebao podići svijest o prisustvu velikog broja dezinformacija u medijskim sadržajima i manipulacija informacijama i predlaže nekoliko besplatnih alata za provjeru podataka.

Modul Online sigurnost se bavi sigurnim korištenjem tehnologija i odgovornim ponašanjem prema vlastitoj i tuđoj sigurnosti.

Modul Unutar medija posvećen je temi funkcioniranja tradicionalnih i online medija uopće, odgavarajući na pitanja o ulogama urednika, novinara i drugih aktera, kao i onih koji se tiču nezavisnosti medija i profesionalnih standarda.

Na kraju publikacije nalaze se korisni linkovi kao pomoć trenerima u efikasnijoj organizaciji treninga i unapređenju njihovih programa.

Publikaciju je objavio Medicentar Sarajevo u okviru projekta “Mediji za građane – građani za medije”.

Priručnik preuzmite OVDJE.