Novost

Smjernice za razvoj politike medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini

Print Friendly, PDF & Email

Smjernice za razvoj politike medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini autora Paola Celota, identifikuju ključne principe i definišu smjernice za pripremu programa medijske i informacijske pismenosti (MIP) i njene implementacije u Bosni i Hercegovini (BiH). Nude viziju budućeg puta, kroz informisanje o izradi strateškog programa politike MIP BiH i godišnjih akcionih planova koji se fokusiraju na ključna područja intervencije. Dokument podržava prilagođavanje programa strategije medijske i informacijske pismenosti i imenovanje javnog tijela odgovornog za promociju i koordinaciju programa MIP.

Studija donosi niz preporuka i daje ključne koncepte za razvoj politike medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, koji su ukratko prikazani u sljedećoj infografici:

Studija je izrađena uz podršku Vijeća Evrope i projekta „Medijska i informacijska pismenost: za ljudska prava i demokratiju“, u okviru Akcionog plana za Bosnu i Hercegovinu 2018-2021. Finansiranje Akcionog plana osigurale su Norveška i Luksemburg. Mišljenja izražena u ovom dokumentu su isključivo autorova i ne odražavaju nužno službenu politiku Vijeća Evrope.

Preuzmite Smjernice za razvoj politike medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini.