Novost

ŠTA VOLIMO I GLEDAMO ‒ 10 najgledanijih Youtube kanala u BiH

Print Friendly, PDF & Email

YouTube zajednica je u posljednjim godinama u ogromnom porastu. Ova platforma dostupna je  korisnicima od 2005. godine i danas skoro da niti jedan čovjek ne može zamisliti svoj dan bez Youtubea. Za razliku od ranijih godina kada smo na YouTubeu slušali muziku, danas ova platforma jeste mjesto gdje se postavljaju razni sadržaji, a ogromnom broju ljudi ona je postala primarni posao i izvor finansiranja. Kako u svijetu, tako i kod nas, u tom poslu neki su jako uspješni, neki malo manje. O uspjehu jutubera svjedoče pregledi na ovoj platformi kojih je na milione na pojedinim YouTube kanalima.

Recept za popularnost ne postoji. Uglavnom se radi o mladim ljudima od 20 do 30 godina koji kreiraju različite sadržaje. Zanimljivo je da svako od njih ima publiku koja ga vjerno prati.

Stranica Social Blade u najnovijim istraživanjima navodi da su prvo mjesto, kada su u pitanju pregledi na YouTubeu u Bosni i Hercegovini, svakako Zaga i Filip. YouTube kanal ovog bračnog para posebno je popularan među djecom, a kako navode, oni kroz svoje sadržaje, osim što prikazuju svakodnevicu, nastoje educirati djecu o očuvanju prirode i životinja, te ih upoznati sa svijetom u kojem odrastaju kroz promociju pozitivnih vrijednosti. Ovaj kanal, koji se nalazi u kategoriji društvenih kanala, ima preko 1.8 miliona pratilaca i preko 2,7 milijardi pregleda.

Drugo mjesto po broju pregleda na YouTubeu, kada je u pitanju BiH, zauzima jutuber Omer Nadarević iz Bihaća, poznatiji kao Omčo. Ovaj kanal, koji je u kategoriji „komedija“, ima daleko najviše pratilaca, više od 3 miliona, dok bilježi preko 1,8 milijardi pregleda kada je u pitanju BiH.

Treći najgledaniji kanal u BiH je Imperator FX koji vodi Nermin Repkić iz Tuzle. Na ovom kanalu, koji je registriran kao kanal za igrice, možete pronaći klipove u kojima Repkić komentira videoigrice na zanimljiv način, ali i razne „čelendže“ i „prenkove“. Kanal Imperator FX ima skoro 1,7 miliona pratilaca i 1,3 milijarde pregleda.

Četvrto mjesto zauzima zvanični kanal TV-serije Lud, zbunjen, normalan. Kanal ima 674 hiljade pratilaca i 1,1 milijardu pregleda.

Peto mjesto zauzima YouTube kanal muzičara Dine Merlina koji ima jednu milijardu pregleda i oko 656 hiljada pratilaca.

Šesto mjesto zauzima oficijelni kanal televizije BN Music koji ima 943 miliona pregleda i 667 hiljada pratilaca.

Sedmo mjesto je oficijelni kanal muzičara Halida Bešlića koji ima skoro 660 miliona pregleda i 429 hiljada pratilaca.

Osmo mjesto zauzima kanal medijske kuće Al Jazeera Balkans koji ima 410 hiljada pratilaca i više od 550 miliona pregleda.

Deveto mjesto zauzima kanal Face televizije koji prati 337 hiljada korisnika. Ovaj kanal ima više od 413 miliona pregleda.

Deseto mjesto zauzima jutuber Meca s 840 hiljada pratilaca i skoro 410 miliona pregleda.