Novost

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Print Friendly, PDF & Email

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svakog 23. aprila od 1995. godine, kada je na Generalnoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu na taj način odana počast knjigama i autorima iz cijelog svijeta. Istog datuma od 2001. godine UNESCO proglašava i Svjetski glavni grad knjige, koji tu titulu nosi sljedećih dvanaest mjeseci.

Važnost čitanja

Od najranijeg djetinjstva čitanjem spoznajemo svijet koji nas okružuje i učimo o drugim i drugačijim ljudima, zemljama, događajima i kulturama. Ono nas vodi izvan našeg svijeta i omogućava nam da  kroz maštu “putujemo“ kroz mjesta i vrijeme i nudi nam nove prilike koje nas inspiriraju da otkrijemo sebe i ostvarimo svoje ciljeve. Poistovjećujući se sa likovima iz knjige nesvjesno “usvajamo“ njihove osjećaje, stavove i ponašanje, što nam omogućava da bolje razumijemo druge i razvijemo osjećaje empatije. Čitanje poboljšava kognitivne i komunikacijske vještine, fokus i koncentraciju, proširuje vokabular, pomaže u učenju i razvija vještine kritičkog razmišljanja. Na taj način čitanjem propitujemo ne samo sadržaj, već i poruku koju knjiga donosi. Zbog toga je posebno važno djeci pomoći da zavole knjigu i čitanje.

Svjetski dan knjige i autorskih prava

Dan kada se slavi knjiga, kao nezamjenjivi dio ljudske kulture, i autori koji su svojim djelima doprinijeli njenom unapređenju, simboličan je za svjetsku književnost, jer su 23. aprila iste godine – 1616. umrli Miguel Cervantes, William Shakespeare i Inca Garsilaso de la Vega. Španija je još 1926. godine, obilježavajući godišnjicu smrti svog najpoznatijeg pisca (Cervantesa), ovaj datum proglasila Danom knjige, koji se slučajno poklopio sa Đurđevdanom, praznikom zaljubljenih. Tada se tradicionalno poklanjala ruža za svaku prodanu knjigu, a danas se u španskoj pokrajini Kataloniji 23. aprila zajedno slave književnost i ljubav.

Mohamed Hassan/ Pixabay

UNESCO je na generalnoj konferenciji održanoj u Parizu 1995. godine proglasio 23. april  Svjetskim danom knjige i autorskih prava, kojim se želi ne samo odati počast knjigama i autorima iz cijelog svijeta, već i potaći sve ljude, a najprije mlade, da zavole čitanje i uvide važnost onih koji su dali nemjerljiv doprinos kulturnom napretku čovječanstva. Svake godine sve više ljudi sa svih kontinenata obilježava ovaj dan, koji promovira bogatstvo autorskih djela i potrebu da ona budu zaštićena, kroz promociju izdavaštva i zaštitu autorskih prava.

UNESCO posebno ističe važnost čitanja u vremenu socijalne distance i izolacije i poziva čitaoce, učenike, nastavnike, knjižnu industriju i bibliotečku djelatnost da u mjesecu aprilu, ali i tokom cijele godine, unatoč udaljenosti “putujući kroz maštu” stvaraju osjećaj zajedništva, dijeleći i šireći ljubav prema čitanju i književnosti.

U Bosni i Hercegovini se Svjetski dan (i noć) knjige i autorskih prava obilježava od 2016. godine, a manifestaciji se kroz održavanje prigodnih programa i radionica pridružuju institucije kulture, obrazovanja, nevladinog sektora i izdavaštva.

Svjetski glavni grad knjige

Svjetski dan knjige i autorskih prava je 2000. godine nadahnuo još jednu inicijativu koja je potekla od Međunarodne asocijacije izdavača (IPA), uz podršku španske vlade i potporu mnogih zemalja, da se Madrid nominira kao najbolji gradski program usmjeren na promociju knjiga u periodu između održavanja dva Svjetska dana knjige i autorskih prava.

Oaceey/Pixabay

Od 2001. godine UNESCO dodjeljuje ovu titulu kao priznanje gradovima za kvalitetnu promociju knjiga i čitanja, a gradovi koji budu proglašeni UNESCO-im Svjetskim gradom knjige će svojim aktivnostima promovirati vrijednosti kulture čitanja svim grupama stanovništva u periodu od 23. aprila jedne godine do 22. aprila sljedeće godine.

Nagradu dodjeljuje UNESCO uz konsultacije sa savjetodavnim odborom koji čine predstavnici Međunarodnog autorskog foruma (IAF), IPA-e i Međunarodne federacije bibliotečkih društava i institucija (IFLA), a nominacija predstavlja važno simbolično priznanje za osvajanje titule Svjetskog glavnog grada knjige, koje će grad promovirati i kao centar kulture i komunikacije.

Ovu vrijednu titulu u 2024. godini ponijet će grad Strasbourg (Francuska).