Novost

Videoserijal za djecu i nastavnike o medijskoj pismenosti

Print Friendly, PDF & Email

Videoserijal o medijskoj pismenosti na You Tube kanalu “Kratak sadržaj” autora Ernada Osmića, nastavnicima pruža kvalitetan materijal za rad sa djecom kako da bolje razumiju medije, dekonstruišu medijske poruke, oglašavanje, cenzuru i sl. a djeci na jednostavan i edukativan način približava medijsku pismenost i ukazuje na važnost sticanja vještina medijske pismenosti.

U vremenu pandemije virusa COVID-19, u kojem su se djeca iz učionica preselila u virtuelni svijet obrazovanja i većinu svog vremena provode pred ekranima, Ernad Osmić, nastavnik bosanskog jezika i književnosti, na You Tube kanalu “Kratak sadržaj” pokrenuo je videoserijal o medijskoj pismenosti, koji je kreiran uz podršku zajednice inovativnih nastavnika. Serijal u četrnaest kratkih epizoda donosi zanimljiv i edukativan sadržaj o različitim temama iz ove oblasti. Nastavnici zajedno sa svojim učenicima kroz ovaj serijal mogu saznati o pojmovima, nastanku i značenju medija i medijske pismenosti, konzumiranju medijskog sadržaja, marketingu, cenzuri, medijskoj politici, vlasništvu i sl. Serijal sadrži sljedeće epizode:

Prva epizoda Uvod u medijsku pismenost pojašnjava pojmove medija i medijske pismenosti, medijskih poruka, njihovog značenja, tekstualnog determinizma, kodiranja, dekodiranja i medijskih posljedica, te koja je uloga medijske pismenosti i vještina koje pomoću nje usvajamo.

Druga epizoda Historija medija (1. dio) govori o historijskom putu medija, uvjetovanom  sve većim brojem informacija, koje su se kroz historiju na različite načine konzumirale, prenosile i mijenjale način komunikacije.

Treća epizoda Historija medija (2. dio) prikazuje brzi razvoj medija u 20. i 21. stoljeću, koji nema premca u historiji čovječanstva.

Četvrta epizoda Marketing i mediji donosi kratak historijat oglašavanja, koje se promovira uz konzumiranje informativnog, zabavnog i edukativnog medijskog sadržaja i ističe važnost medijskog opismenjavanja radi razumijevanja marketinških poruka.

Peta epizoda Digitalni marketing govori o digitalnom marketingu, koji je pojavom novih tehnologija zamijenio tradicionalni marketing i s tim u vezi objašnjava pojam algoritma.

Šesta epizoda Cenzura se bavi oblicima medijske cenzure i načinima na koji se provodi.

Sedma epizoda Mediji i um govori o tome kako i na koji način konzumiranje medija utječe na um čovjeka i na njegov svakodnevni život.

Osma epizoda Mediji i vijesti prikazuje odnos medija i vijesti, koji se uporedo razvijao kroz historiju i važnost razumijevanja, prezentiranja, interpretacije i uređivanja vijesti.

Deveta epizoda Propaganda se bavi propagandom, koja predstavlja “tamnu” stranu medija i marketinga, čije širenje dezinformacija može nanijeti mnogo štete ljudskom društvu.

Deseta epizoda Mediji i politika objašnjava zašto politika u životu ljudi zauzima važno mjesto i kako su tome doprinijeli digitalni mediji, društvene mreže i razvoj interneta uopće.

Jedanaesta epizoda Medijsko vlasništvo govori o tome zašto je važno znati ko proizvodi medijske poruke i medijske sadržaje i ko ima vlasništvo nad medijima, tj. nad uređivačkom politikom određenog medija.

Dvanaesta epizoda Digitalni mediji pojašnjava razliku između masovnih i digitalnih medija, i ističe ogroman utjecaj i važnost koje digitalni mediji danas imaju u društvu.

Trinaesta epizoda Kognitivne pristranosti & logičke zablude govori o nekoliko vrsta kognitivne pristranosti kojima smo skloni pri usvajanju određenih informacija i logičkim zabludama, kao načinima na koje mediji pokušavaju “izvrnuti” stvarnost.

Četrnaesta epizoda Vještine medijske pismenosti rezimira sadržaj prethodnih epizoda serijala koje obrađuju teorijske aspekte medijske pismenosti i pojašnjava koje su to vještine medijske pismenosti, kako ih usvojiti, primijeniti i kreirati.