Novost

Videotutorijali o dezinformacijama u online sferi

Print Friendly, PDF & Email

Polazeći od činjenice da su digitalni mediji doprinijeli ne samo bržem i lakšem stvaranju i širenju informacija nego i različitih vidova dezinformacija, Mediacentar Sarajevo kreirao je tri kratka videotutorijala na temu dezinformacija u online  sferi, koje vodi Donara Barojan, ekspertica iz područja dezinformacionih kampanja i cyber ratovanja.

Prvi video nazvan „Praćenje digitalnih i društvenih medija“ govori o različitim modalitetima praćenja digitalnih i društvenih medija, kao što su praćenje prema ključnim riječima i/ili praćenje cjelokupnog sadržaja koji proizvode neprijateljski mediji u smislu kreiranja dezinformacione mreže koju želimo pratiti na određenom jeziku ili u određenoj zemlji, te o dostupnim alatima koji se koriste u te svrhe, naprimjer, Feedly.com, 4chan, 8chan, Buzzsumo.com itd.

Budući da se vizuelni sadržaji, po pravilu, šire mrežom brže i efikasnije nego pisani tekstovi, drugi videotutorijal pod nazivom „Provjera videosadržaja“ posvećen je savjetima i alatima koji se koriste u svrhu provjere istinitosti i vjerodostojnosti slika i videosadržaja, kao što su Yandex.com/images, Reveye, Dataviewer, Forensically itd.

Posljednji, treći videotutorijal nazvan „Lažni i zlonamjerni nalozi na društvenim mrežama“ posvećen je otkrivanju neautentičnih ili automatiziranih korisničkih naloga na društvenim mrežama. Uz to, ovaj video sadrži i uputstva za korištenje alata za transparentnost društvenih medija u cilju otkrivanja zlonamjernih oglasa i stranica.

Sva tri videotutorijala titlovana su na bosanski, makedonski, albanski i engleski jezik, a dostupni su ovdje.