Novost

YouTube alati za zaštitu zdravlja djece i mladih

Print Friendly, PDF & Email

Više od 100 miliona mladih širom svijeta svakog mjeseca koristi YouTube, najpopularniju platformu za razmjenu videosadržaja. U Bosni i Hercegovini, gotovo sva djeca starija od 11 godina koriste YouTube, web-stranicu ili aplikaciju, 97% uzrasta 11‒14 i 99% uzrasta 15‒18, kao i 90% djece uzrasta 7‒10 godina, prema podacima iz istraživanja Medijske navike djece i stavovi roditelja.

Nastojeći da YouTube učine mjestom na kojem će djeca i mladi moći kvalitetno provoditi svoje vrijeme, a da pri tome njihova privatnost, bezbjednost, ali i mentalno i fizičko zdravlje ne budu ugroženi, YouTube je nedavno uveo nove alate koji se tiču zaštite zdravlja djece i mladih.

Ispitujući moguće uticaje online sadržaja na dobrobit mladih, tim stručnjaka okupljenih u YouTubeov Savjetodavni odbor za mlade i porodicu došao je do saznanja da su tinejdžeri skloniji od odraslih stvaranju loše slike o sebi ukoliko su često izloženi online sadržajima koji promoviraju idealne standarde.

Polazeći od tog saznanja, YouTube je identificirao kategorije sadržaja koje su bezopasne ukoliko se gledaju jedanput, ali mogu nanijeti štetu pojedinim tinejdžerima ukoliko su tim sadržajima izloženi više puta. U navedene kategorije sadržaja spadaju sadržaji koji:

  • upoređujufizičkekarakteristike, afirmirajućineketipove tjelesne građe višeoddrugih,
  • idealizirajuodređenu tjelesnu težinu ili stepen fizičkekondicije,
  • prikazujudruštvenuagresijuuoblikunekontaktnihborbiizastrašivanja.

S tim u vezi, YouTube je uveo zaštitne mjere kako bi spriječio algoritme da kontinuirano preporučuju mladima i djeci gledanje navedenih kategorija sadržaja. Ove zaštitne mjere trenutno se primjenjuju samo u SAD-u, a dogodine je u planu njihovo proširivanje i na druge zemlje.

Nadalje, YouTube je redizajnirao postojeće funkcije „Podsjetnik na pauzu i „Podsjetnik za odlazak na spavanje kako bi bile vidljivije i kako bi se češće pojavljivale. Ova funkcija odnedavno je dostupna svim YouTube korisnicima, ali samo na Android i Iphone mobilnim uređajima. Pogledajte kako da je uključite/isključite u svojim postavkama.

Saznajte koji još YouTube alati mogu doprinijeti zaštiti zdravlja djece i mladih:

Profil vremena gledanja pruža bolje razumijevanje vremena koje provodimo na YouTubeu. Ovaj profil uključuje prosječno vrijeme koje smo proveli gledajući YouTube videozapise danas, jučer i u posljednjih sedam dana, kao i čitav set alata namijenjen korisnicima koji žele kontrolirati svoje navike gledanja. Više informacija potražite ovdje.

Planirani pregled obavještenja omogućava nam da sva dnevna obavještenja koja primamo iz YouTube aplikacije spojimo u jedno zajedničko obavještenje. Potrebno je samo da definiramo vrijeme kad želimo primati pregled obavještenja i od tog trenutka dobijat ćemo jedno obavještenje dnevno. Uz ovu funkciju nastavljamo i dalje primati sva obavještenja, uključujući i ona uživo, obavještenja o otpremanju i komentarima. Jedino što možda nećemo moćividjeti jeste prijenos uživo dok se on ne završi. Ova funkcija može se isključiti/uključiti u postavkama uz sljedeće korake:

Isključivanje zvuka i vibracija obavještenja obezbjeđuje nam nečujno primanje obavještenja iz YouTube aplikacije na naš telefon tokom određenog vremenskog perioda svakog dana. Podrazumijevano podešavanje je takvo da se svi zvukovi i vibracije isključuju između 22 i 8 sati, ali u postavkama možemo omogućiti/isključiti ovu funkciju, kao i prilagoditi vrijeme početka i završetka.

Izvor: James Beser, Continued Support For Teen Wellbeing and Mental Health on Youtube