Novost

Završen posljednji stručno – edukativni skup na temu sigurnosti djece na internetu u Sarajevu

Print Friendly, PDF & Email

Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija), održala je peti po redu stručno edukativni skup na temu sigurnosti djece na internetu u Sarajevu, u okviru realizacije projekta „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola Regulatorne agencije za komunikacije“.

Na stručno-edukativnom skupu učestvovali su predstavnici obrazovnih i pedagoških ustanova, Internet servis provajdera, te predstavnici institucija i organizacija aktivnih u oblasti zaštite djece na internetu.

U okviru stručnog skupa, predstavljen je nacrt studije i rezultati „Analize stanja ispunjavanja obaveza davaoca pristupa internetu u pogledu zaštite maloljetnika“, razmatrana tema „Djetinjstvo na internetu – negativne posljedice i kako ih spriječiti“, te prikupljene relevantne informacije o stanju sigurnosti djece na internetu i definisani zaključci. Zaključci će biti osnova za definisanje mape puta za unaprjeđenje i poboljšanje zaštite djece na internetu, kao i razmatranje mogućnosti za unaprjeđenje regulatornog okvira.

Projekat „Zaštita djece na internetu u sistemima korisnika dozvola RAK“ Agencija je realizovala tokom  2022. godine u 11 faza, od analize stanja preko izrade edukativnih materijala, ažuriranja web stranice i mobilne aplikacije, digitalne komunikacije, do faze organizacije stručno-edukativnih skupova na temu sigurnosti djece na internetu. Projekat je fokusiran na analizu stanja iz oblasti zaštite djece na internetu, definisanja mogućih unaprjeđenja i promocije ove osjetljive teme.

Agencija će, realizacijom ovog projekta, ali i dalje, u okviru svoje nadležnosti, intenzivno raditi na unaprijeđenju medijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, i pokrenuti sve raspoložive mehanizme kako bi se stanje u oblasti zaštite djece na internetu unaprijedilo.